OVT

OVT 29 mei 2022

Amper 72 uur na de schietpartij op een school in Uvalde, waarbij 19 kinderen en 2 leraren vermoord werden, opent in Houston, daar 5 uur rijden vandaan, het jaarlijkse congres van de NRA. Daar zal het recht op wapenbezit blijvend worden verdedigd. Hoe is de wapenlobby in de VS zo sterk geworden?

Verder: scheepsrampen in de polder, een Russische legeropstand uit 1825, vormende reisjes voor 17e-eeuwse rijkeluiszonen, de Jemenitische kinderaffaire, Historische boeken met Nadia Bouras, in Het Spoor Terug: De zaak Eibert Meester.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Reizende rijkeluiszonen in de 17e eeuw

Om zich te ontwikkelen trokken zonen uit rijke families door Europa. Zulke reizen, die vaak lang duurden en veel geld kostten, moest hen klaarstomen voor volwassenheid. Historicus Alan Moss onderzocht 17e-eeuwse manuscripten waarin deze jongvolwassenen hun reis bijhielden, en verdedigde onlangs zijn proefschrift Gemaakt op reis. Identiteitsvorming in verslagen van de Nederlandse educatiereis 1648-1713. 

De jonge doctor vertelt in de uitzending waarom deze reizen zo vormend waren, en wat de heren meemaakten op hun educatiereizen.

De Jemenitische kinderaffaire

Afgelopen maandag werd het graf geopend van een Jemenitisch Joods jongetje dat 69 jaar geleden in Israël werd begraven. Er wordt nu onderzocht of het DNA van het jongetje overeenkomt met dat van zijn familie. Want hij zou weleens een van de duizenden kinderen kunnen zijn die in de jaren vijftig opeens verdwenen na ziekenhuisopname, en zouden zijn geschonken aan kinderloze overlevenden van de Holocaust. In dat geval zouden de resten van een ander in het graf moeten liggen.

Het tragische voorval is een van de vele drama's in wat in Israël de Jemenitische kinderaffaire heet. Erella Grassiani, antropologe aan de Universiteit van Amsterdam en van Nederlands-Israëlische komaf, is te gast.

Amerikaanse schietpartijen en wapenliefde

Amper 72 uur na de dodelijke schietpartij op een basisschool in het Texaanse Uvalde opent het jaarlijkse congres van de NRA, de National Rifle Association, in Houston. Hoe heeft die machtige wapenlobby zich ontwikkeld tot wat het nu is, en waarom lijkt haar invloed zo onaantastbaar? Amerikanist Frans Verhagen, schrijver van De geschiedenis van de Verenigde Staten, komt erover vertellen.

Russische legeropstand uit 1825

Poetin had in Oekraïne een soort Blitzkrieg gepland, maar na ruim drie maanden is het einde van de oorlog nog lang niet in zicht. In Rusland klinkt nu, tussen alle propaganda door, enige kritiek. En wel vanuit militaire hoek: na alle tegenslagen begint het te rommelen binnen het Russische leger.

Volgens historicus Ivo van de Wijdeven is het niet voor het eerst in de geschiedenis van Rusland dat barstjes in het systeem ontstaan door onrust onder militairen. In december 1825 kwamen Russische officieren in opstand tegen de tsaar tijdens de zogenaamde Decembristenopstand. Ivo schreef een artikel over deze opstand voor de website van het Historisch Nieuwsblad en is te gast.

Dramatische scheepsrampen in de polder

Het is het grootste scheepskerkhof op land ter wereld, de provincie Flevoland. Maar liefst 450 scheepswrakken zijn daar inmiddels al in de klei gevonden. Wrakken waar maar weinig bekend over is. 

Podcast-maker Jon Hille en maritiem archeoloog Yftinus van Popta gingen op zoek naar de persoonlijke, vaak dramatische verhalen die schuilgaan achter deze wrakken. Ze maakten er een vierdelige serie over: Het wrakke water. Bedenker van de serie Jon Hille is te gast.

Historische Boeken

Onze recensent Nadia Bouras bespreekt de volgende historische boeken:

  • Mona L. Siegel, Vrede op onze voorwaarden. De wereldwijde strijd voor vrouwenrechten na de Eerste Wereldoorlog (Athenaeum).
  • Diederik Burgersdijk, Gymnasium. Geschiedenis van een eliteschool (Athenaeum).  
  • Johny Pitts, Afropeaan. Notities uit Zwart Europa (De Geus).
  • Lea Ypi, Vrij. Opgroeien aan het einde van de geschiedenis (De Bezige Bij).

Nadia kiest uit deze selectie ook haar favoriet, en OVT geeft weer twee exemplaren weg aan luisteraars! Hou na de bekendmaking in de uitzending onze sociale media in de gaten om kans te maken. 

De column van Abdelkader Benali

Het tuintje van mijn vader

Het Spoor Terug: De zaak Eibert Meester

Een radiodocumentaire van René Oomen

Eibert Meester, senator voor de PvdA, komt in 1973 op de sofa van professor Bastiaans in Oegstgeest terecht om zich onder invloed van LSD te laten behandelen voor zijn oorlogstrauma’s. Als oud-verzetsman heeft hij dan ook nogal wat voor zijn kiezen gekregen.

Opsluiting in de koepelgevangenis in Arnhem, ontsnapping aan het vuurpeloton van kamp Amersfoort, en gewelddadige ondervragingen bij de SD in Amsterdam, om maar wat te noemen. Journalist Wim Wennekes, zelf aanwezig bij de LSD-sessies, schrijft er het boekje Allemaal rottigheid allemaal ellende over. Maar kloppen de fantastische verhalen van Meester wel? Ondertussen ontvangt hij een verzetspensioen van 3000 gulden per maand.

Als zijn rancuneuze ex-echtgenote het boekje onder ogen krijgt en weekblad Panorama een onthullend artikel publiceert, sluit zich langzaam het net.