OVT

OVT 30 januari 2022

Op 29 januari opent de Hermitage Amsterdam haar deuren voor 'Russische avant-garde. Revolutie in de kunst'. Michal Citroen was ter voorbereiding van deze tentoonstelling in St. Petersburg. Daar brak in 1917 een groep radicale kunstenaars met elke gangbare opvatting over de kunst en het leven. Meer hierover in Het Spoor Terug.

Verder onder meer: de LSD-behandelingen van Jan Bastiaans, de tragiek van de bufferstaat, Laila al-Zwaini bespreekt 'De Nijl', en de column van Abdelkader Benali.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De LSD-behandelingen van Jan Bastiaans

Deze week verschijnt het boek Bevrijd. Het concentratiekampsyndroom en de LSD-behandeling van Jan Bastiaans van medisch historicus Leo van Bergen. In de jaren zestig werd duidelijk dat concentratiekampoverlevenden psychische klachten ontwikkelden, beter bekend als het KZ-syndroom. Psychiater Jan Bastiaans besloot hen en later ook andere oorlogsslachtoffers te behandelen met een omstreden LSD-therapie.

Het boek wordt gepresenteerd bij het afscheid van militair psychiater Eric Vermetten van Defensie, warm pleitbezorger van het inzetten van  MDMA bij de behandeling van oorlogsveteranen met een trauma. Leo van Bergen en Eric Vermetten zijn te gast over traumabehandeling met verdovende middelen in verleden en heden.

Laila al-Zwaini bespreekt 'De Nijl'

Mozes dobberde er rond in een rieten mandje, Caesar en Cleopatra gingen er op cruise, en de negentiende-eeuwse ontdekkingsreizigers Livingstone en Stanley waren wanhopig op zoek naar de oorsprong van deze rivier.

Geen tweede rivier is met zoveel romantiek omgeven als de Nijl. De Noorse schrijver Terje Tvedt schreef er zijn ‘biografie van een rivier' over. Arabist Laila al-Zwaini bespreekt  het boek, De Nijl. Biografie van een rivier, en de mythologie van de Nijl.

De tragiek van de bufferstaat

De spanning op de grens tussen Rusland en Oekraïne bereikte deze week telkens weer nieuwe hoogtepunten. Is Oekraïne, waarvan de naam ‘Grensland’ betekent, het ultieme bufferland? En wat is de rol van het Westen daarin? Met historicus en auteur van De rafelranden van Europa Ivo van de Wijdeven praten we over het al dan niet onontkoombare lot van de bufferstaat.

De column van Abdelkader Benali - Normale dingen doen

De column is deze week van Abdelkader Benali.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras.

Ditmaal is het de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:

  • Eigentijds en eigenzinnig : Een geschiedenis van het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad (1960-2000) van Christoph van den Belt
  • Barbarossa Hoe Hitler de oorlog verloor van Jonathan Dimbleby
  • Altijd weer opstaan. Een Duitse geschiedenis van Helga Schubert
  • Koningen. Een wereldgeschiedenis van Erik Petersson

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebookpagina in de gaten.

Het Spoor Terug: Russische Avant-garde en de Revolutie

Een documentaire van Michal Citroen

29 januari opent de Hermitage Amsterdam haar deuren voor Russische avant-garde - Revolutie in de kunst. Documentairemaker Michal Citroen was ter voorbereiding van deze tentoonstelling in St. Petersburg. Daar gebeurde in 1917 iets heel opmerkelijks: een groep zeer radicale kunstenaars - onder wie Kandinsky, Malevitsj en Tatlin - brak met elke gangbare opvatting over de kunst en het leven. Deze kunstenaars kregen een centrale rol toebedeeld in de frontlinie van de revolutionaire beweging. Een documentaire over hoe boodschappen van bolsjewieken door de avant-garde werden vormgegeven op materiaal van de tsaren, zoals de volksvijandige theepot van Kazimir Malevitsj.

Russische Avant-garde en de Revolutie is een documentaire van Michal Citroen met de stemmen van Mathijs Deen, Gerard Leenders en Eric Arends. Berry Kamer verzorgde de montage. De tentoonstelling in de Hermitage, Russische Avant-garde, Revolutie in de Kunst is tot januari 2023 te zien.