Als de overheid faalt #5: De Bijlmer vliegramp

OVT 7 augustus 2022

In de vijfde aflevering van de zomerserie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen de parlementaire enquête van 1998-1999 naar de Bijlmer vliegramp.

Verder in OVT: Vakantieman Marlisa den Hartog laat ons fresco's zien in een Italiaans palazzo, de eerste linkse president van Colombia en in het Spoor Terug 'Ik zag hoe zwart ik was' van Sandra Rottenberg.

Abonneer je op de OVT-podcast

De OVT-podcast vind je op ►iTunes, ►RSS-feedStitcher en alle andere podcast-kanalen.
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

De Vakantieman: Marlisa den Hartog

Deze week weer een bijzondere reistip van onze Vakantieman (m/v).

Historica Marlisa den Hartog neemt ons mee naar Italië. En dan niet naar een amfitheater of pizzeria, maar naar een paleis in de stad Mantua, waar zich een een zaal met erotische fresco's bevindt. 

Als de overheid faalt #5: De Bijlmer vliegramp

Parlementaire enquête van 1998-1999

In de 8-delige serie 'Als de overheid faalt' onderzoeken Jos Palm en Michal Citroen hoe de parlementaire enquête in het verleden wanbeleid aan de kaak stelde. Deze week: de enquête naar de  toedracht van de vliegramp in de Bijlmermeer. 

Met huisarts en publicist Nizaar Makdoembaks, politicus Rob van Gijzel en journalist Vincent Dekker blikken we terug. 

Ik zag hoe zwart ik was: een witte Joodse vrouw op de bres voor Afro-Amerikaanse dichters

Een documentaire van Sandra Rottenberg

Het leven van Rosey Pool, geboren in 1905 in Amsterdam en gestorven in 1971 in London, raakte aan vrijwel alle grote gebeurtenissen in de 20e eeuw. Ze bevond zich vaak in het oog van de storm. Als activist, socialist, vervolgde Jodin en lesbische vrouw kwam ze op voor Afro-Amerikaanse dichters en schrijvers. Haar bloemlezingen met door haar vertaalde gedichten vonden een gretig publiek in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Ze leek vergeten en verdwenen, tot Lonneke Geerlings in 2020 promoveerde op haar biografie.

Dit is de ingekorte versie van de Radio Doc van december 2021. Benieuwd naar meer documentaires van Radio Doc? Abonneer u op de podcast DOCS

De eerste linkse president van Colombia

7 augustus 2022 is een historische dag voor Colombia. Voor het eerst komt er een linkse president aan het roer: oud guerrillastrijder Gustavo Petro. Een maand geleden won hij de verkiezingen in Colombia, en nu is zijn inauguratie. Een historische dag voor het land. En Robert-Jan Friele is te gast in OVT om die historische dag te duiden. Hij is voormalig correspondent Latijns-Amerika en schrijver van het boek De Pizarro’s, waarin aan de hand van het verhaal van een familie de geschiedenis van Colombia geschetst wordt.