OVT

OVT 12 maart 2023

De namen Umm Kulthum, Asmahan, Warda en Fairuz brengen vrijwel elke Arabier in vervoering. Zij groeiden op met deze diva’s als soundtrack. De gemiddelde Nederlander zeggen deze namen waarschijnlijk niets. Daar komt nu verandering in, door een nieuwe tentoonstelling, die historica Nadia Bouras voor ons bezocht.

Verder in OVT: de controverse omtrent een Russische game, vergeten oorlogsdagboeken, de column van Abdelkader Benali, ons romantische beeld van de boer en de geschiedenis van de pacifistische aanpak van Extinction Rebellion.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

XR: geweldloos protest is het meest effectief. Maar wat leert de geschiedenis?

Je kan van alles van de methodes van Extinction Rebellion vinden: gerechtvaardigd, irritant, zinloos. Maar één ding is zeker: de klimaatactivisten van XR kiezen er welbewust en consequent voor om geweldloos te blijven. Zelfs als de politie ze hardhandig van de snelweg veegt, vechten ze niet terug, maar blijven ze als slappe theedoeken hangen. 

Die keuze voor een pacifistische aanpak komt voort uit de overtuiging dat – zoals XR stelt – het ‘de meest effectieve manier [is] om fundamentele verandering te bewerkstelligen’. Dat zou de geschiedenis van protest aantonen, zo meent XR. Maar klopt dat wel? En welke lessen kunnen activisten van nu eigenlijk uit het verleden trekken? Te gast daarover zijn historicus en journalist Teun Dominicus, en historicus Maartje Janse.

Pro-Rusland of gewoon Russisch? De controverse omtrent een game

Gamers hebben er smachtend op gewacht: de nieuwe game Atomic Heart, die zich afspeelt in een gefictionaliseerde versie van de Sovjet-Unie in de jaren vijftig. Maar sinds de lancering van afgelopen maand ligt Atomic Heart onder vuur. De makers van de game hebben namelijk mogelijke banden met het Kremlin.

En zo rees de vraag: is Atomic Heart nou pro-Rusland of gewoon Russisch? Historicus aan de Erasmus Universiteit Pieter van den Heede, gespecialiseerd in de geschiedenis van games, schijnt zijn licht op het computerspel.

De vergeten oorlogsdagboeken van daders én slachtoffers

Terwijl ze bezig was met onderzoek naar haar eigen familiegeschiedenis, stuitte journalist Nina Siegal op de bijzondere collectie van meer dan 2100 oorlogsdagboeken die liggen opgeslagen in het archief van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. Ze raakte gefascineerd door deze dagboeken, waaruit een heel ander beeld van Nederland in oorlogstijd opdoemde dan uit dat ene, zo bekende, dagboek van Anne Frank.

Met als resultaat, een boek waarin we de oorlog kunnen meebeleven vanuit verschillende gezichtspunten, niet ingekleurd door de kennis van nu, maar zoals die toen ervaren werd. Door NSB-ers, Joden en verzetsmensen, maar ook door een gewoon fabrieksmeisje. Nina Siegal, auteur van De Vergeten Dagboeken, is te gast.

Ons romantische beeld van de boer

'Trots op de boer' is er ongetwijfeld weer te lezen op de spandoeken bij de demonstratie van de agrariërs in Den Haag. Maar trots op welke boer eigenlijk? Op de eenvoudige boer uit de tijd van Ot en Sien die van het land en de dieren houdt? Het heeft er alle schijn van. Want het romantische beeld van de boer als onbedorven eerlijke sterveling, die overvraagd en gepiepeld door de machthebbers dapper voortploegt, wordt telkens ingezet. Door de agrarische sector zelf en door haar politieke vrienden als de BBB

Maar waar komt dat romantische beeld van de boer vandaan? En waarom voelen juist nu, vlak voor de verkiezingen, zoveel mensen in de provincie er zich door aangesproken. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers en literatuurwetenschapper Esther Peeren zijn te gast.

Diva’s: tentoonstelling over iconen uit de Arabische wereld

De namen Umm Kulthum, Asmahan, Warda en Fairuz brengen vrijwel elke Arabier in vervoering. Zij groeiden op met deze diva’s als soundtrack. De gemiddelde Nederlander zeggen deze namen waarschijnlijk niets. Daar komt nu verandering in, want in het Tropenmuseum worden deze iconen geëerd in de tentoonstelling ‘Diva’s: bezieling en beleving in Arabische muziek en cinema’

De tentoonstelling geeft een kijkje in een geschiedenis van de Arabische wereld die vaak vergeten wordt: die van Nile-wood (Hollywood aan de Nijl) en het activisme van deze supersterren. Hoe ontstond deze diva-cultuur en bestaat die nog steeds? Historicus Nadia Bouras bezocht voor ons de tentoonstelling en vertelt.

De column van Abdelkader Benali

Lineker

Het Spoor Terug: Op de fiets #2

Overal ter wereld fietst de mens, maar nergens zoveel als hier. Nederlanders peddelen massaal door hun polders, duinen, bossen en in drommen door de steden, er zijn zelfs meer fietsen dan mensen. Hoe komt dat? Is het vanwege ons vlakke land?

Dat kan niet de hele verklaring zijn, want Mannheim, Londen en Parijs zijn ook plat. Toch zie je daar veel minder fietsers. En dat terwijl het rijwiel is uitgevonden door Duitsers, Engelsen en Fransen, zeg maar gerust door iedereen behalve door Nederlanders. Hoewel, de bagagedrager schijnt hier te zijn toegevoegd. Hoe dan ook, enkel in Nederland is de fiets volledig opgenomen in het dagelijks leven en totaal vergroeid met het straatmeubilair, een cultureel fenomeen waar het buitenland met verbazing naar kijkt.

Maar wat is dat eigenlijk; die Nederlandse fietscultuur? In het tweede deel van 'Op de Fiets' gaat Marten Minkema op zoek naar de oorsprong van de oma-fiets, een oer-Nederlands fenomeen. En: overleeft de Nederlandse fietscultuur de e-bike revolutie? Deze documentaire is gemaakt met dank aan Mat Wijn.