OVT

OVT 23 april 2023

Het was de bedoeling geweest dat het als monument zou dienen, ergens op Curaçao. Een twee meter hoog bronzen beeld van Tula, de man die de grote slavenopstand van 1795 had geleid. Maar 50 jaar nadat het beeld werd gemaakt, staat het niet op Curaçao, maar in een opslagloods in Oost-Groningen. Journalist Lodewijk Dros schreef er een boek over. Hij is te gast, samen met Afro-Curaçaoënaar Laurindo Andrea van het Nationaal Archief, een historicus met een specialisatie in de koloniale geschiedenis.

Verder in OVT: Staken op leven en dood in 1943, de zware mantel van King Charles, de column van John Jansen van Galen en historische boeken met Wim Berkelaar.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Tula, een beeld van de slavernij

Het was als eerbetoon bedoeld: het beeld van Tula gemaakt door kunstenares Toos Hagenaars in 1973. Tijdens haar verblijf op Curaçao maakte ze een standbeeld van de man die de grootste slavenopstand op Curaçao had geleid. Het idee was dat het beeld als monument op het eiland zou komen te staan, maar zo zou het niet gaan. Het beeld werd decennialang bediscussieerd, gewaardeerd, gehaat en geridiculiseerd door de lokale bevolking. Voorlopig staat het nog in een opslagloods in Oost-Groningen.

Journalist Lodewijk Dros zag in de omgang met het beeld een weerspiegeling van de ongemakkelijke Nederlandse omgang met het koloniale verleden. Hij schreef er een boek over: Tula, een beeld van de slavernij. Hij is te gast, samen met historicus en Afro-Curaçaoënaar Laurindo Andrea van het Nationaal Archief, gespecialiseerd in koloniale geschiedenis.

Staken op Leven en Dood

Protesten tegen de Duitse bezetting die als een lopend vuurtje door Nederland gingen en waar bijna 500.000 bij mensen bij betrokken waren; zo beschrijft historicus en programmamaker Erik Dijkstra de vergeten april-meistakingen uit 1943.

Hoe de staking zich vanuit de Stork-fabriek in Hengelo verspreidde en wie vervolgens door de bloedige Duitse repercussies werden geraakt wordt beschreven in het boek en de televisierie Staken op Leven en Dood. Dijkstra is te gast samen met Euwe de Jong, nabestaande van twee van de betrokkenen van toen.

 

 

Angst voor blunders kroningsdag Charles

Paniek bij het personeel van het Britse Koningshuis want de mantel die King Charles bij zijn kroning moet dragen zou te zwaar zijn. Dat bleek uit oefeningen die de koning zou hebben gedaan in een nagebouwde Westminster Abbey in Buckingham Palace. De angst is dat
Charles omvalt tijdens zijn wandeling naar de ‘Thrones of State’ op 6 mei, zijn aanstaande kroningsdag

Zijn er historische antecedenten van kronings-blunders? Oud-Verenigd Koninkrijkcorrespondent Hieke Jippes is te gast.

Historische boeken met Wim Berkelaar

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Wim Berkelaar. Hij bespreekt:

  • Een jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa van Maarten Doorman
  • Poetins filosoof. Alexander Doegin van Victor Kal
  • Denkdwang. Hoe Ludwik Fleck de nazi’s misleidde van Pim van Gool
  • In de schaduw van de stad. Verhalen van vier eeuwen gewone Amsterdammers van Jelle van Lottum en Lodewijk Petram

 

De column van John Jansen van Galen, God op de wip

Deze week is de column van John Jansen van Galen.

 

Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #1

Texelse sportduikers haalden in 2014 honderden kostbare voorwerpen uit een scheepswrak in de Waddenzee. Leren boekbanden, gouden gebruiksvoorwerpen en als klapstuk een unieke 17e-eeuwse gouden jurk in wonderbaarlijk goede staat. Ze plaatsten de wetenschap voor grote raadsels en de betrokkenen voor moeilijke keuzes. Wie heeft recht op de vondsten: de sportduikers, een lokaal museum of het Rijk? En wat gaat er met de rest van de schatten in het Palmhoutwrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen?

Dit is deel 1 van de vierdelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak, gemaakt door historicus en Texelaar Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche. Van Bruggen was eerder al met de Texelse duiker Teunis van den Bor te gast bij OVT. Luister hier het gesprek terug.