OVT

OVT 30 april 2023

Deze week werd bekend dat de vrouwtjesbeer JJ4, in afwachting van een uitspraak van de rechter, voorlopig niet wordt doodgeschoten. JJ4 bracht eerder deze maand een hardloper in de bossen van de Noord-Italiaanse provincie Trento om het leven. Een rechtszaak tegen een dier klinkt absurd, maar ooit was dit heel gewoon, vertelt dierenfilosoof Erno Eskens.

Verder in OVT: verzwegen oorlogstrauma’s van Roma en Sinti, een podcast over de verdwenen joodse winkels van de familie Menko, het vergeten Kamp Erika en deel 2 van de Jurk en het Scheepswrak in het Spoor Terug.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Eens waren we vogels - oorlogstrauma's van Roma en Sinti

De vader van Lalla Weiss stopte toen ze klein was handgranaten en landmijnen in de banden van hun woonwagen. Het was ter verdediging, maar tegen wie of wat? Dat wist Lalla niet. Pas later, toen ze woordvoerder van de Sinti en Roma in Nederland werd, kwam ze achter zijn verzwegen oorlogstrauma’s. Ze besloot dat er binnen en buiten de gemeenschap gesproken moest worden over de genocide op de Roma en Sinti, maar ondervond veel weerstand.

Nu heeft ze op 4 mei een theatersolo Eens waren we vogels. Ook te gast is theatermaker Giovanni Brand, die pas recentelijk zijn Roma-familiegeschiedenis ontdekte en vorig jaar een theaterstuk op 4 mei maakte. Voor meer informatie ga naar deze link.

Wat is er met de winkels van de joodse familie Menko gebeurd?

Het stond vast voor podcastmaker Rose Heijnen. Zij zou gaan uitzoeken hoe het zat met het drama dat haar joodse familie overkwam. Want niet alleen kwam bijna niemand van haar familie terug uit de oorlog, ook raakte de familie de grote warenhuizen, ooit door grootvader Jacob Menko opgericht, kwijt.

Wat was er gebeurd met die winkels? Dat de Duitsers ze roofden, was duidelijk, maar waarom kreeg de familie ze na de oorlog niet terug? Daarover maakte ze de podcast De verdwenen winkels. Rose is samen met haar oma Emmy Menko te gast.

Kamp Erika

Als we aan ‘kampen’ in Nederland tijdens de oorlog denken, denken we in eerste instantie aan Westerbork, het doorgangskamp waar de Nederlands joden naartoe gebracht werden voordat ze werden afgevoerd naar de vernietigingskampen. Of aan Kamp Amersfoort, waar naast joden, ook verzetsmensen en Russische krijgsgevangenen zaten. Maar niet zo gauw aan Ommen en het daar gevestigde Kamp Erika, een kleiner kamp, dat in eerste instantie niet bedoeld was voor joden of verzetsmensen. 

Over dat min of meer vergeten kamp is een boek verschenen, getiteld: Kamp Erika, het oorlogsverhaal van mijn opa en het Nederlandse kamp dat verzwegen werd, geschreven door Hester den Boer. De auteur is te gast.

Dieren voor de rechter

Deze week werd bekend dat de 17e-jarige vrouwtjesbeer JJ4, in afwachting van een uitspraak van de rechter, voorlopig niet zal worden doodgeschoten. JJ4 bracht eerder deze maand een hardloper in de bossen van de Noord-Italiaanse provincie Trento om het leven.

Een rechtszaak tegen een dier, dat klinkt ons absurd in de oren, maar ooit was dit heel gewoon. We bespreken de zaak tegen JJ4 met dierenfilosoof Erno Eskens.

Alvast meer leren over dierenprocessen? Luister naar deze aflevering van de OVT-podcast Tijdgeest van Julie Blussé.

Historische boeken met Nadia Bouras

Elke week bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Nadia Bouras, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Lotfi El Hamidi. 

Deze week is de beurt aan historicus Nadia Bouras. Zij bespreekt:

  • Links ≠ woke van Susan Neiman
  • Tegen dekolonisatie. Een pleidooi voor Afrika’s eigen competentie van Olúfẹ́mi Táíwò
  • De 6-delige podcast 'De verdwenen SS'er'

Eén van de boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebook of Twitter in de gaten.

De column van Nelleke Noordervliet

Deze week is de column van Nelleke Noordervliet.

 

Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #2

In deel 2 van de vierdelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak krijgt historicus Arnold van Bruggen een nieuwe tip van een van de wetenschappers uit het onderzoek rondom de jurk. Het zou heel goed een jurk uit een theatergarderobe kunnen zijn. Halverwege de 17eeeuw waren er namelijk veel Engelse theatergezelschappen op de vlucht. Een Duitse textielexpert onthult het postuur en de leeftijd van de draagster. Zijn we een stap dichterbij de vrouw die ‘m heeft gedragen?

Deze radiodocumentaire is gemaakt door historicus Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche.