OVT

OVT 30 juli 2023

Nergens komt geschiedenis dichterbij dan in ooggetuigenverklaringen. In de achtdelige serie 'De eerste persoon' onderzoeken journalisten Julie Blussé en Pieter van Os de kracht van deze persoonlijke verslagen. In deel 3: brieven van ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Hoe kan het dat zijn reisverslagen het westerse beeld van Amerika hebben gevormd? Te gast is Johan van de Gronden, filosoof en schrijver.

Verder in OVT: Vakantieman Thalia Ostendorf neemt ons mee naar Brodick Castle op het Schotse eiland Arran en de geschiedenis van het kraakpand De Grote Wetering in Het Spoor Terug.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De Vakantieman: Thalia Ostendorf gaat naar Brodick Castle in Schotland

Literatuurwetenschapper Thalia Ostendorf neemt de veerboot naar Brodick Castle. Het imposante kasteel op het Schotse eiland Arran is alleen met het tij mee te bereiken. Ostendorf bestudeerde tijdens haar promotieonderzoek een aantal mysterieuze objecten in het kasteel. Aan het hoofd van de verzameling stond William Beckford (1760-1844). Hij hoorde bij een familie beruchte Britse plantage-eigenaren, wiens rijkdom grotendeels vergaard werd op Jamaica. 

De eerste persoon #3: De brieven van Amerigo Vespucci

In 1497 reisde Amerigo Vespucci af naar Amerika. Zijn reisverslag De Nieuwe Wereld, half feit en half fabel, leest als een roman. Het zou het westerse beeld van Amerika vormen - het continent dat naar hem vernoemd is. 

Maar hoe kan het dat Vespucci's ooggetuigenverslagen van de plaatsen die hij bereisde onze waarneming nog altijd kleurt? Te gast over deze doorwerking is Johan van de Gronden, filosoof en schrijver.

Het Spoor Terug: Terug naar De Grote Wetering

Deze zomer in het Spoor Terug: mooie historische documentaires die eerder zijn uitgezonden in andere programma's. In deze aflevering: Terug naar de Grote Wetering, een documentaire die Sandra Rottenberg en fotograaf Servaas Tullemans eerder maakten voor de VPRO en NTR-podcast DOCS.

In 1978 werd De Grote Wetering gekraakt, een karakteristiek pand aan de Weteringschans in Amsterdam, recht tegenover het Rijksmuseum. Overal in Nederland stonden kantoorgebouwen en huizen leeg, terwijl betaalbare woonruimte nauwelijks voorhanden was. Een herkenbaar probleem ook nu.

De Grote Wetering zou in 1980 worden ontruimd, na eindeloos actievoeren en protesteren. Ervoor in de plaats kwamen kantoren en luxe appartementen.
Makers Rottenberg en Tullemans woonden zelf als kraker in de Grote Wetering en gingen terug in de tijd.

Samenstelling: Sandra Rottenberg. Techniek: Berry Kamer. Eindredactie: Remy van den Brand. Met dank aan alle voormalige bewoners van De Grote Wetering die hun medewerking verleenden aan deze documentaire.

Nieuws

Ophef over Oppenheimer in India

In India is ophef ontstaan over de film Oppenheimer. De uitvinder van de atoombom leest in de film namelijk in de Bhagavad Gita, een heilig boek voor de hindoes, en daar zijn ze in India boos over. Waarom? En klopt het dat Oppenheimer vaak in de Bhagavad Gita las? Dat vragen we aan Paul van der Velde, als hoogleraar vergelijkende godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit gespecialiseerd in het hindoeïsme.