OVT

OVT 7 april 2024

Deze week bestaat de NAVO 75 jaar - een jubileum dat wordt gevierd in roerige tijden. Maar dit is niet de eerste crisis die de NAVO heeft doorgemaakt.Historicus Ivo van de Wijdeven is te gast en vertelt over de roerige geschiedenis van de verdragsorganisatie.

Verder in OVT: Reizende relieken, de geschiedenis van Pan-Afrikanisme, de column van Sana Valiulina, boeken met Fresco Sam-Sin en meer.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

Reizende relieken

De heilige Bernadette Soubirous uit Lourdes gaat op tournee, of tenminste een stukje van haar lichaam. Op paaszondag begon dit relikwie aan een tocht langs de zeven bisdommen in Nederland. Waarom gaat het op reis en wat is de geschiedenis van rondreizende relieken? 

Te gast is mediëvist Carine van Rhijn.

De geschiedenis van het Pan-Afrikanisme

In Senegal is deze week Bassirou Diomaye Faye ingezworen als president. Hij is de jongste president die tot nu toe werd beëdigd in het West-Afrikaanse land. De benoeming van de 44-jarige Faye ging met grote beloftes gepaard; hij ziet in het toekomstige Senegal een land met meer autonomie. De nieuwe president schaart zichzelf bewust onder het kopje pan-Afrikanist. Wat is er bekend over deze ideologie? En hoe kunnen we de nieuwe Senegalese president in de geschiedenis van Pan-Afrikanisme plaatsen?

NRC-redacteur Jamila Meischke is te gast.

Het Huis van Herinnering

In het Nederlands Openluchtmuseum staan gebouwen die bepalend zijn voor de vaderlandse geschiedenis. Deze week is de eerste doorzonwoning in gebruik genomen in het kader van een reminiscentieprogramma voor ouderen met dementie. Wat behelst het programma? En waarom heeft het openluchtmuseum ervoor gekozen om de doorzonwoning in zijn oude glorie te herstellen?

Conservator Tim Smeets werkt bij het Nederlands Openluchtmuseum en is te gast.

De nalatenschap van Thatcher

Meer dan 40 jaar na haar aftreden is de echo van de naam Margaret Thatcher nog steeds te horen in het Verenigd Koninkrijk. De meningen over de oud-premier zijn altijd verdeeld geweest, maar opmerkelijk genoeg lieten veel leden van de Labour Party zich afgelopen weken positief uit over de ‘Iron Lady’. Is dit dan een teken dat het debat rondom Thatcher na veertig jaar begint af te koelen?

Ja en nee, aldus correspondent Lia van Bekhoven. Ze is bij ons te gast.

Het roerige verleden van de NAVO

Deze week bestaat de NAVO 75 jaar. En dat jubileum wordt gevierd in roerige tijden met aan de ene kant de Russische dreiging en aan de andere kant Donald Trump, die openlijk speculeert over het niet nakomen van de verplichtingen die bij het NAVO-lidmaatschap horen. Maar dit is niet de eerste crisis die de NAVO heeft doorgemaakt. ‘De NAVO is momenteel dood’, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld in 1956.

Historicus Ivo van de Wijdeven schreef in het Historisch Nieuwsblad een artikel over die roerige geschiedenis en is te gast.

Column van Sana Valiulina

Boeken met Fresco Sam-Sin

Elke week bespreken we historische boeken met afwisselend Nadia Bouras, Wim Berkelaar, Bart Funnekotter, Sanne Frequin, Annelien de Dijn en Fresco Sam-Sin. 

Deze week is de beurt aan historicus Fresco Sam-Sin. Hij bespreekt:

  • Marcel Haenen - Pinguïns en de mensen
  • Frans Thuijs - Galg & rad
  • Historische verhalen van DisPLACE.nl

De geschiedenis van regen en wind

Ook een weerman of weervrouw is een soort historicus. Want alle weersverwachtingen over korte of langere termijn zijn uiteindelijk afgeleid van weerpatronen uit het verleden. Voorspelt de metereoloog, vanwege klimaatverandering, heftiger weersextremen, hogere temperaturen, heviger regen, hardere wind... dan hebben ze daarvoor diep in het verleden van onze aarde gekeken.  

Mathijs Deen zocht de klimaatwetenschappers op en keek met ze mee naar het diepe, diepe verleden van onze planeet. Luistert u naar: de geschiedenis van regen en wind