Tegenlicht

Al-Jazeera

Nu de oorlogsdreiging in Irak steeds groter wordt ging Tegenlicht terug naar de thuisbasis van Al Jazeera in Katar en zag hoe het station zich voorbereid op de naderende oorlog.

“Winning an information battle can sometimes be more important than scoring a military victory” 

Onder de titel “De Geest Uit De Fles” maakte VPRO’s DNW in 1999 een uitzending over de Arabische Satellietzender Al Jazeera, de ‘CNN van de Arabische Wereld’. Nu de oorlogsdreiging in Irak steeds groter wordt ging Tegenlicht terug naar de thuisbasis in Katar en zag hoe het station zich voorbereid op de naderende oorlog.

Al Jazeera is een steeds belangrijkere rol gaan spelen als onafhankelijke Arabische nieuwszender, vooral sinds 9/11 en de oorlog in Afghanistan. In steeds meer landen is Al Jazeera inmiddels een geduchte concurrent van CNN.

Dit tot grote ergernis van Amerika, omdat Al Jazeera het discussieplatform is voor allerlei vermeende extremistische stromingen in de Arabische wereld en niet in de laatste plaats omdat Bin Laden deze zender gebruikt voor zijn communicatie met de buitenwereld.

bijlage

In de confrontatie en waarschijnlijk komende oorlog met Irak zal de informatie aan de Arabische bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten van doorslaggevende betekenis zijn voor het verloop van de oorlog. Daarom gaat Tegenlicht opnieuw naar Katar waar zowel Al Jazeera is gevestigd als het nieuwe ultra moderne USA commandocentrum voor de oorlog met Irak. Centrale vraag is hoe Al Jazeera deze oorlog zal verslaan, welke rol zij zichzelf geven in “the battle of facts and opinions” en welke visie zij hebben op de komst van de Amerikanen in het Midden-Oosten. En vooral: hoe ziet Al Jazeera de toekomst van het Midden-Oosten na de oorlog, welke scenario’s vermoeden zij bij de Amerikanen?

Regie: Hans Otten
Research: Mustapha Oukbih
Productie: Madeleine Somer/Karin Spiegel
Eindredactie: Hans Keller/Frank Wiering/Doke Romeijn