de toekomst begint bij Tegenlicht

Onze verhalen gaan over de toekomst van technologie, economie, politiek, sociologie en wetenschap. VPRO Tegenlicht is hét future affairs platform van Nederland, dat (inter)nationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht houdt. Dat aan de frontlinie staat, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. En jou vertelt hoe de wereld van morgen eruit zal zien. 

Lees meer →

wie wordt dé plattelandspionier van Nederland?

De stemming voor de Plattelandspioniers is gesloten! Jullie hebben Wouter van Eck en Jeroen Schreurs gekozen als eerste twee finalisten van onze verkiezing (kijk, hiernaast!). De andere drie, gekozen door onze vakjury, worden deze week bekend gemaakt.

Tegenlicht zocht de afgelopen tijd vernieuwers die de kracht van het landelijke inzetten voor de samenleving van morgen. Bekijk hier alle pioniers en reserveer alvast een (gratis) plekje voor de speciale Meet Up finale.

weg met de wegwerpsamenleving

'Plastic is het glijmiddel van de globalisering', zegt Marcus Eriksen in dit betoog. Met plastic brengen we spullen misschien makkelijk op hun bestemming, maar daar blijft het vervolgens ook liggen. Eriksen is de oprichter van 5 Gyres, een instituut dat de gevolgen van plasticvervuiling onderzoekt. 

Eriksen vertelt ons hoe we het plasticprobleem oplossen: we moeten van onze plasticverslaving af en het probleem bij de bron aanpakken. ‘De mens heeft eigenlijk altijd circulair geleefd. Deze wegwerpsamenleving is iets nieuws, van de afgelopen 70 jaar.’ Hoog tijd om de wegwerpsamenleving in de prullebak te doen, vindt hij.

Google kondigt nieuwe regels aan over privacy

Google wil gebruikers meer controle geven over hun privacy. Zet dit zoden aan de dijk? We vroegen het aan onze volgers op Twitter

In de aflevering ‘What makes you click’ zie je waar het businessmodel van Google en andere techgiganten op is gebaseerd. Voormalige Google-medewerkers pleiten voor het instellen van een ethische code en vinden het tijd om de macht van het bedrijf in te perken.

de ruimte zit vol bommetjes

Franco Ongaro, directeur van het Europees Ruimteagentschap

'Satellieten bewegen met zeven kilometer per seconde. Met zo'n snelheid is alles wat groter is dan een paar centimeter een bom.'

dit is de toekomst van de EU

Populistische bestuurders in Europa veranderen haast ongezien in autoritaire leiders, die zagen aan de stoelpoten van de democratie. Een nieuwe generatie denkers en doeners komt in verzet en springt in de bres voor democratie en vrijheid. Bekijk hier hoe ze op zoek gaan naar antwoorden op de populistische opmars.

2019 is het jaar van de waarheid voor de democratie in Europa

wat is het gemeenschappelijk verhaal van Europa?

Europa voelt aan alle kanten de hete adem van dreiging in de nek. Het wordt steeds noodzakelijker om het bestaansrecht van Europa helder te formuleren. Een duidelijk en emotioneel verhaal over wat wij zijn en wat dat ons waard is. Waar zijn de pleitbezorgers van onze gedeelde Europese normen en waarden?

 

hoe ziet de toekomst van het Poolse oerbos eruit?

Polen, geregeerd door een uiterst conservatieve regering, is met Hongarije het zorgenkindje van Brussel. Tegelijkertijd kijkt Polen zelf ook met argusogen naar de EU – want die is hun ogen bemoeizuchtig en een bedreiging voor de nationale identiteit. De half-Poolse journalist Dore van Duivenbode maakte de vijfdelige serie Moja Polska en zag hoe de Polen de relatie met de EU beleven. Een gesprek in het kader van de Europese Parlementsverkiezingen. Over de symboliek van het laatste oerbos, de grote trek van Poolse jongeren naar West-Europa en het lot van de achterblijvers. 

de Russische trollenfabriek op volle toeren

Poetin heeft zijn reusachtige pr-machine óók ingeschakeld om desinformatie te verspreiden over het neerhalen van de MH17, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Russische trollen hebben duizenden tweets geplaatst waarin Oekraïne de schuld krijgt voor de aanslag. 
 
Deze enorme desinformatiecampagne staat niet op zichzelf: al jaren lopen fake, feit en fictie door elkaar in Rusland. Het Kremlin zet de media in om een gemanipuleerde waarheid voor te schotelen, niet alleen aan haar eigen burgers, maar ook buiten de grenzen van Rusland. 
 
Wil je weten hoe ze te werk gaan? Wij maakten een aflevering over Poetins pr-machine met Peter Pomerantsev, een Brits/Russische onderzoeker en auteur die jarenlang heeft gewerkt voor de Russische televisie tijdens Poetins presidentschap. Hij kent de wereld van binnenuit en vertelt over de slinkse strategieën. 

kan je als vrouw 'te veel' testosteron hebben voor de vrouwensport?

De Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya moet haar (natuurlijke) testosterongehalte verlagen om mee te mogen doen aan wedstrijden; ze zou 'te mannelijk' zijn voor de vrouwenatletiek. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft dat bepaald. 

De uitspraak van het sporttribunaal roept ook de grotere vraag op wat het betekent om een 'man' of 'vrouw' te zijn. Wanneer ben je als vrouw te 'mannelijk'? In onze aflevering 'Beste reizigers...' verkennen we de toekomst van geslacht en gender, met mensen die niet in een hokje passen of er niet in willen worden geduwd. Ze laten zien dat het anders kan, ook in de sportwereld: de Amerikaanse Patricio Manuel is, bijvoorbeeld, de eerste trans man die op professioneel niveau in de mannencompetitie vecht.

dus tóch: Trumps nieuwe importheffingen

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China leek over zijn hoogtepunt heen: er werd onderhandeld over het terugdraaien van eerdere heffingen, en verschillende media meldden dat een akkoord dichtbij is. Niets blijkt minder waar: op zondag kondigde Trump alsnog nieuwe heffingen aan, die tachtig procent van de totale Chinese export naar de VS raken. Moeten we deze ontwikkeling enkel zien als het werk van populisten dat leidt tot chaos of is het juist een kans op economische vernieuwing? In de uitzending ‘Eigen handel eerst’ gingen we in op de argumenten vóór het isolationisme van Trump. 

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een flinke dosis toekomst van de Tegenlichtredactie in je mailbox. 

Please don't insert text in the box below!
zo gaan we met je gegevens om →

Fresco is kritisch op jonge klimaatactivisten: dit is Anuna's reactie

Twee weken geleden sprak Chris in onze podcast met Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur bij Wageningen University en expert op het gebied van landbouw en voedsel. Fresco heeft namens de weergoden enige kritiek op jonge activisten die staken voor het klimaat. ‘Je moet je realiseren dat sommige processen heel lang gaan duren. Het is één ding voor die jongeren om te zeggen: jullie volwassenen moeten het oplossen en wij gaan in klimaatstaking. Dan is mijn wedervraag: wat bedoelen jullie nou precies? Willen jullie dat er gewoon een oplossing uit de lucht komt vallen, of gaan jullie actief meedoen?’ Fresco vertelt het in onze podcast Future Shock.

Fresco’s kritiek maakte Anuna ‘een beetje slecht gezind’. Boos, zeggen we hier in Nederland: ‘Als Fresco zegt dat wij verwachten dat de volwassenen het oplossen: ja, natuurlijk! Dat zijn onze wereldleiders, dat zijn onze politici. Het is hun taak om deze wereld aan de volgende generatie door te geven in een goede staat, maar momenteel ziet onze erfenis er verschrikkelijk slecht uit. Je kunt niet aan 17-jarigen, die op de middelbare school zitten, vragen hoe we de klimaatcrisis gaan oplossen. Vraag het aan de experts. Er is echt een veel groter gebrek aan politieke moed dan aan de kennis die we hebben over de klimaatopwarming. Er zijn al héél veel oplossingen uit de lucht gevallen!’

‘Ik weet echt wel dat het een heel lang proces gaat zijn, dat we er heel hard aan moeten werken en dat de effecten ervan niet direct zichtbaar worden, maar we moeten er wel nu aan beginnen. Met onze stakingen hebben we mensen daarvan bewust gemaakt.’ Je kan haar hele antwoord terugluisteren in de podcast.

'je kunt niet aan 17-jarigen vragen hoe we de klimaatcrisis gaan oplossen'

deze jury kiest dé pioniers van het platteland

De zoektocht naar vernieuwers buiten de stad is in volle gang. Op zaterdag 25 mei presenteren de vijf finalisten hun idee bij een speciale Meet Up op het platteland: in de DRU Cultuurfabriek in het Achterhoekse Ulft. De vakjury is inmiddels bekend: Bettina Bock, plattelandssocioloog aan Wageningen Universiteit, Hamit Karakus, directeur van Platform31, en Karel Smouter, filosoof, journalist en oprichter van derestvan.nl. 

Karel Smouter kijkt uit naar de inzendingen: 'Wanneer het in de media over "de regio" of "het platteland" gaat, vallen al gauw woorden als krimp, vergrijzing, leegloop en stilstand. Ik verwacht van deze plattelandspioniers dat ze kunnen helpen dit beeld te kantelen.' Meer weten over de jury? Lees gauw verder!

over VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht is hét future affairs platform van Nederland. We staan aan de frontlinie waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd, en houden nationale en internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht. En de toekomst, die is natuurlijk overal: online, maar ook op tv, sociale media, tijdens onze Meet Ups, podcast, én in onze nieuwsbrief.

Lees meer →  

advertentie