de toekomst begint bij Tegenlicht

Onze verhalen gaan over de toekomst van technologie, economie, politiek, sociologie en wetenschap. VPRO Tegenlicht is hét startpunt voor de journalistieke verkenning van future affairs, de plek die (inter)nationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht houdt. Dat aan de frontlinie staat, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. En jou vertelt hoe de wereld van morgen eruit zal zien. 

Lees meer →

→ ook een suggestie voor ons Woordenboek van de Toekomst? Mail: onlinetegenlicht@vpro.nl

Dit betekent het internet voor Afrika

Afrika is bezig aan een digitale inhaalrace. Het continent is hard op weg de laatste 'white spots', plekken zonder internet, in te vullen. Maar wie profiteert hier eigenlijk van? Econoom Jonas Hjort deed hier onderzoek naar en vertelt het ons.

lees verder 

'de burger betaalt nu twee keer: via belasting én via hoge medicijnprijzen'

Medicijnen worden soms ineens twee, of zelfs tien keer zo duur. Maar daar kan de rechter iets tegen doen, bleek onlangs. Een bijzondere stap, volgens patentrechtdeskundige Ellen 't Hoen.

De overheid kan veel meer doen tegen hoge medicijnprijzen, vertelt ze in de uitzending 'Peperdure pillen'.

de terugkeer van Varoufakis

Yanis Varoufakis is terug in de Griekse politiek. Als onconventionele minister van financiën hield hij het slechts een halfjaar vol, om daarna de grassroots-beweging DiEM25 te starten. 

Met MeRA25, de Griekse tak van deze beweging heeft hij nu negen zetels in het Griekse parlement veroverd. In de uitzending 'Volk, macht en Varoufakis' volgden we hem bij de opbouw van DiEM25, die een drastische democratisering van de EU voorstaat.

'één mens redden is al de moeite waard'

Carola Rackete, kapitein van reddingsorganisatie Sea-Watch, is na een kort arrest weer vrijgelaten. Ze werd opgepakt toen ze zonder toestemming Italiaanse wateren invoer.

In de uitzending 'Gimme shelter' spraken we Harald Höppner, oprichter van Sea-Watch. Wat drijft hem om tegen de wil van de politiek in migranten op zee te redden?

hoe de smeltende Noordpool hittegolven én geopolitiek beïnvloedt

De smeltende Noordpool laat niet alleen de zeespiegel stijgen, het had ook invloed op de hittegolven die Europa teisterden, legt klimatoloog Dim Coumou uit.

Ook geopolitieke verhoudingen staan op scherp door het smeltende ijs. Nu nieuwe grondstoffen en vaarroutes vrijkomen, staan de grootmachten te dringen om deze te exploiteren. Zelfs het Nederlandse leger heeft een missie in Noord-Noorwegen.

Fotograaf Kadir van Lohuizen ging mee met deze missie, en legt in onze podcast uit waarom Nederland het aantal militairen onlangs verdubbelde naar bijna achthonderd. 

meest bekeken

Klimaatverandering is een van de grootste problemen van onze tijd. Maar hoe erg het wordt, bepalen we zelf. Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen groeit een wereldwijde beweging van mensen die actie onderneemt.

VPRO Tegenlicht stelt ze samen met De Correspondent aan je voor in een meerdelige online serie: mensen die vooroplopen en oplossingen zoeken. 

wie is Vladislav Soerkov?

Het MH17-onderzoek reikt tot in het Kremlin, nu het Joint Investigation Team (JIT) Poetins topadviseur Vladislav Soerkov linkt aan het neerhalen van vlucht MH17.

In 'Poetins waarheid volgens Peter Pomerantsev' kijkt schrijver en onderzoeker Peter Pomerantsev terug op de tien jaar dat hij voor de Russische televisie werkte tijdens Poetins presidentschap. De jonge Vladislav Soerkov was destijds de spin in het web van de gesmeerde pr-machine. Wie is hij?

laatste podcasts

wat we van bomen kunnen leren

In het nieuwe seizoen gaan we te rade bij een levensvorm die al veel langer op aarde is dan wij, en er waarschijnlijk veel langer zal zijn. In deze eerste aflevering staat de oeroude intelligentie van bomen en bossen centraal. Want ondanks het gegeven dat menselijk DNA en dat van bomen aan elkaar verwant zijn, lijken wij in weinig opzichten op onze oude broeders en zusters, maar valt er misschien nog wel wat te leren van deze altruïstische en wijze levensvorm.

Zondag 8 september 2019, 21.05 uur, NPO2

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een flinke dosis toekomst van de Tegenlichtredactie in je mailbox. 

Please don't insert text in the box below!
zo gaan we met je gegevens om →

over VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht is hét future affairs platform van Nederland. We staan aan de frontlinie waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd, en houden nationale en internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht. En de toekomst, die is natuurlijk overal: online, maar ook op tv, sociale media, tijdens onze Meet Ups, podcast, én in onze nieuwsbrief.

Lees meer →  

advertentie