de toekomst begint bij Tegenlicht

Onze verhalen gaan over de toekomst van technologie, economie, politiek, sociologie en wetenschap. VPRO Tegenlicht is hét startpunt voor de journalistieke verkenning van future affairs, de plek die (inter)nationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht houdt. Dat aan de frontlinie staat, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. En jou vertelt hoe de wereld van morgen eruit zal zien. 

Lees meer →

Klimaatverandering is een van de grootste problemen van onze tijd. Maar hoe erg het wordt, bepalen we zelf.

Want achter de nieuwsberichten over smeltende ijskappen groeit een wereldwijde beweging van mensen die actie onderneemt.

De komende weken stelt VPRO Tegenlicht ze samen met De Correspondent aan je voor: mensen die vooroplopen en oplossingen zoeken.  

We bieden handreikingen om de opwarming te stoppen. En tips om zélf het verschil te maken. 

'als journalist wilde ik altijd naar verre landen, nu wil ik mijn buren beter leren begrijpen'

Bij de plattelandspioniersverkiezing in Ulft spraken we winnaar Pieter de Kroon van Wijnjewoude Energieneutraal (WEN) over hoe dit project het dorp samenbrengt. Ook gaan we in gesprek met schrijver, journalist én een van onze juryleden Karel Smouter over de ontwikkelingen van het platteland in bredere zin.

wat we van bomen kunnen leren

In het nieuwe seizoen gaan we te rade bij een levensvorm die al veel langer op aarde is dan wij, en er waarschijnlijk veel langer zal zijn. In deze eerste aflevering staat de oeroude intelligentie van bomen en bossen centraal. Want ondanks het gegeven dat menselijk DNA en dat van bomen aan elkaar verwant zijn, lijken wij in weinig opzichten op onze oude broeders en zusters, maar valt er misschien nog wel wat te leren van deze altruïstische en wijze levensvorm.

Zondag 8 september 2019, 21.05 uur, NPO2

'Om te begrijpen wat in Europa gebeurt, moet je snappen wat de Russen al járen doen'

Onze regisseur Shuchen Tan maakte de aflevering 'Poetins waarheid volgens Peter Pomerantsev'. We spraken haar over de informatieoorlog van Rusland, en waarom juist schrijver Pomerantsev die zo goed kan duiden.  Lees het hier.

 

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een flinke dosis toekomst van de Tegenlichtredactie in je mailbox. 

Please don't insert text in the box below!
zo gaan we met je gegevens om →

over VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht is hét future affairs platform van Nederland. We staan aan de frontlinie waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd, en houden nationale en internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht. En de toekomst, die is natuurlijk overal: online, maar ook op tv, sociale media, tijdens onze Meet Ups, podcast, én in onze nieuwsbrief.

Lees meer →  

advertentie