De toekomst ligt bij Tegenlicht

We maken verhalen over de toekomst van technologie, economie, politiek, sociologie en wetenschap. VPRO Tegenlicht is hét future affairs platform van Nederland, dat (inter)nationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht houdt. Dat aan de frontlinie staat, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. En jou vertelt hoe de wereld van morgen eruit zal zien. 

Lees meer →

Ben of ken jij een plattelandspionier?

Tegenlicht zoekt vernieuwers met vooruitstrevende ideeën over het samenleven van morgen. Welke pioniers buiten de kaders van de stad bouwen aan het wonen, het werken, de mobiliteit, en het leven van morgen? Ben of ken jij zo'n pionier? Meld je aan!

Meer achtergrondinformatie vind je hier.

Het platteland volgens Louise Fresco

Steden zijn vaak de blikvanger, maar het platteland is in opmars. In het kader van het pionierspoject een podcast met Louise Fresco. Fresco is bestuursvoorzitter van Wageningen University en als wetenschapper gespecialiseerd in landbouw en voedsel. Wat is het platteland volgens haar en hoe ziet zij de toekomst van grootschalige landbouw in krimpgebieden? Chris Kijne voelt Fresco hierover aan de tand en vraagt haar ook naar de  spijbelende klimaatactivisten en de voedselproductie van morgen. En elektrisch rijden, zet dat nou echt zoden aan de dijk?

Luister alle recente podcasts →

Een stapje dichterbij het hacken van onze onsterfelijkheid

Het dode brein van een varken toont na uren weer activiteit, blijkt uit een onderzoek dat in het blad Nature staat. Het is nog onduidelijk wat deze doorbraak precies betekent voor onze toekomst (en onze dood), maar het lijkt erop dat we een stapje dichterbij het overwinnen van onze eigen sterfelijkheid zijn. 

Wij vragen ons af: wat gaat Silicon Valley hiermee doen? Wij bezochten dit epicentrum van de menselijke hoogmoed om te zien hoe miljarden worden geïnvesteerd om maar niet dood te hoeven gaan. Bekijk de aflevering 'De onsterfelijken' om te zien wat ze nu al doen.

Zo gemakkelijk job-hop je van overheid naar oliereus

Mensen uit de top van het bedrijfsleven lopen zomaar over naar de Rijksoverheid, en andersom. Het lijkt een eitje. Hoe zit het in Nederland met dit ‘draaideur’-effect?

Het werd weer actueel door Elise van Zeeland, de D66-woordvoerder die de overstap maakt van de partij van de 'klimaatdrammers' naar Shell New Energies. Platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FTM) en Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) gaan het fenomeen onderzoeken middels zeventien WOB-verzoeken.

FTM verwijst naar een aflevering van VPRO Tegenlicht uit 2013, getiteld Big Data, the Shell search. Met een beetje hulp van informatiestromen dring je door tot binnenin gesloten bolwerken. Shell, bijvoorbeeld. Iedereen kan het: je moet alleen even weten waar je moet zoeken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks een flinke dosis toekomst van de Tegenlichtredactie in je mailbox. 

Please don't insert text in the box below!
zo gaan we met je gegevens om →

De revolutie is gelukt. Hoe nu verder?

Na maandenlange protesten in Soedan is (ex-)president Bashir op 11 april van zijn troon gestoten. Hoe kunnen de eisen van de bevolking omgesmeed worden tot echte verandering? Wij spraken met voormalige pleinactivisten uit Tunis, Tel Aviv en Barcelona over de keuzes die zij maakten na de massale protesten in hun steden. Bekijk onze aflevering 'Na de revolutie'

Over VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht is hét future affairs platform van Nederland. We staan aan de frontlinie waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd, en houden nationale en internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht. En de toekomst, die is natuurlijk overal: online, maar ook op tv, sociale media, tijdens onze Meet Ups, podcast, én in onze nieuwsbrief.

Lees meer →  

advertentie