VPRO Tegenlicht onderzoekt samen met inspirerende denkers en doeners ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen. We zijn tien keer per jaar op televisie, plaatsen elke zondag een verse video op YouTube en hebben elke maand een gloednieuwe podcast.

Dit kun je binnenkort bij Tegenlicht kijken en luisteren:

materialen van morgen

vanaf zondag 23 juni op ons YouTube-kanaal

We hebben hard nieuwe materialen nodig. Materialen die efficiënter zonlicht omzetten in elektriciteit, materialen die onze batterijen een snellere laadtijd geven, materialen waarmee we zout water om kunnen zetten in zoet water of waarmee we CO2 uit de lucht kunnen halen. Maar het onderzoeken van de eigenschappen van nieuwe materialen is een tijdrovende aangelegenheid.

Kristin Persson staat als directeur en oprichtster van het Materials Project van Berkeley aan het roer van een materialenrevolutie. Als jonge student besloot zij een database op te zetten van potentiële nieuwe materialen. Inmiddels zitten er miljoenen nieuwe formules in haar database. Potentiële nieuwe materialen die mogelijk oplossingen kunnen bieden voor de energietransitie, verbetering van batterij technologie, goedkopere en duurzame brandstofcellen voor waterstof. De vraag is alleen: hoe haal je de juiste stoffen naar boven?

tegenlicht summer school

in juli en augustus elke zondag een nieuwe video op ons YouTube-kanaal

De zomervakantie is daar. En wat is er nou leuker dan vanaf je luie strandstoel binnen tien minuten iets wijzer worden? Precies, niks! In juli en augustus brengen we je Tegenlicht Summer School: acht afleveringen waar je iets van leert, en dat binnen tien minuten. Daar kun je nog eens mee thuiskomen.

tegenlicht op Lowlands

16 t/m 18 augustus, Biddinghuizen – en YouTube

Ook dit jaar staat VPRO Tegelicht weer in de Echo met drie wervelende shows die je anders naar de toekomst laten kijken. Niet op Lowlands? Je kunt de shows terugkijken via YouTube.

nederland bij de les

vanaf 8 september online | zondag 8 september 22:08 NPO 2

Er is een stijging aan bijlesscholen en stichtingen voor buitenschoolse huiswerkbegeleiding. Creëert deze ontwikkeling een nieuwe ratrace van ouders? Ouders die op zoek zijn naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan de volgende generatie: hun kinderen. En, schept deze race niet een nieuwe kloof, in de samenleving, tussen de haves and have nots