Vanaf eind augustus zijn we elke zondag weer te zien op televisie. De eerste afleveringen staan alweer in de steigers. Dit kan je grofweg van ons verwachten (later meer).

Mijn DNA

30 augustus

DNA geeft niet enkel informatie over afstamming, maar tevens over ziekten en gezondheidsrisico’s. Filmmaker Roland Duong had een moeder met schizofrenie en hij was nieuwsgierig of hij een erfelijk risico op deze aandoening met zich meedraagt. In deze – zeer persoonlijke! – uitzending van VPRO Tegenlicht laat Duong zijn eigen DNA testen. Hij praat met wetenschappers over wat een DNA-test je nu allemaal kan wel/niet kan vertellen en wat er met je data gebeurt.

Regie: Roland Duong

Handboek voor een nieuwe dag

6 september

Kunnen we ons voorstellen hoe de wereld er in 2025 uitziet? Voorbij het virus en dendaarop volgende crises, wanneer door beleidsmakers en leiders de juiste beslissingen zijn genomen? Documentairemaker Kasper Verkaik daagde de Tegenlicht-redactie uit: “Geef me jullie laatste vijf jaar televisiewerk en ik toon jullie, in ‘remix’, een nieuwe dag in de ideale wereld, gebaseerd op jullie zelfgemaakte beelden en opgehaalde bevindingen.” Een fraai staaltje ‘toekomstkijken'.

Regie: Kasper Verkaik

Top van de onmisbaren

13 september

Tijdens de coronacrisis werden mensen met een vitaal beroep uitgeroepen tot onze helden. Maar nu het gewone leven weer langzaam op gang komt, raken deze mensen weer in vergetelheid. Kort voor Prinsjesdag presenteert VPRO Tegenlicht daarom, tijdens ‘de top van de onmisbaren,’ een schaduwbegroting. Op kasteel Neercanne in Limburg komen gedurende drie dagen verpleegsters, leerkrachten en vuilinismannen bij elkaar om oplossingen te bedenken voor de problemen waar zij - en wij! - dagelijks tegenaan lopen.

Regie: Britta Hosman

Goed geld verdienen

20 september

De coronacrisis heeft pijnlijk blootgelegd wie die ‘corporate villains’ zijn. Welke bedrijven zich de afgelopen jaren – onder druk van aandeelhouders – blindstaarden op korte termijn winstmaximalisatie, maar vrijwel direct in financiële problemen kwamen toen COVID-19 wereldwijd de kop op stak. Sommigen moesten bij overheden aankloppen voor staatssteun. In het licht van deze gebeurtenissen kondigde The Financial Times ‘het einde van het aandeelhouderskapitalisme’ aan. Zelfs de conservatieve krant zag in dat het anders moest. Gelukkig experimenteert een voorhoede van ondernemers met nieuwe bedrijfsmodellen die stabiliteit, verantwoordelijkheid en continuitiet als leidraad nemen en niet enkel het creëren van maximale aandeelhouderswaarde. In ‘goed geld verdienen’ gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar nieuwe bedrijfsmodellen die de economie crisisbestendig(er) maken.

Regie: Martijn Kieft