We starten zondag 1 maart weer met onze tv-uitzendingen! Daarom alvast een klein voorproefje: dit staat je komend seizoen te wachten bij VPRO Tegenlicht.

1 maart: Gewoon gek

De wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg is in Nederland bijna 90.000 mensen lang. Er moet iets veranderen, maar hoe? Wat is de grens tussen normaal en abnormaal? Zou die in de toekomst ook kunnen verschuiven? En kunnen algoritmes helpen om ons geestelijk welzijn te verbeteren? 

8 maart: Alfamannen

De afgelopen jaren heeft de zogenaamde ‘mannenbeweging’, vooral online, een grote groei doorgemaakt. Veel mannen in deze online ‘manosphere’ vinden dat de vrouwenemancipatie te ver is doorgeslagen. Wie zijn deze mannen precies, waar worstelen ze mee?

15 maart: Future food

Waar komt ons eten in 2050 vandaan en hoe wordt het bereid? VPRO Tegenlicht snuffelt, ruikt en proeft zich een weg door de keuken van de toekomst en zoekt met een topkok en ontwerper en techniekfilosoof Koert van Mensvoort uit hoe de menukaart van de toekomst eruit zou kunnen zien.

22 maart: Rebellen tegen reclame

We vinden het zo normaal dat we het niet eens meer zien: reclame. Toch gaat een voorhoede van activisten, burgemeesters, columnisten en juristen steeds zichtbaarder de strijd aan tegen alomtegenwoordige reclame. In een ontwikkelde informatiesamenleving als de onze is iedereen toch zelf wel in staat om de juiste keuzes te maken? Hoe zou een toekomst zonder reclame eruit kunnen zien, en hoe zou die gefinancierd kunnen worden?

29 maart: Kijken naar de rijken

De ongelijkheid in Nederland groeit: niet in inkomen, maar in vermogen. Waarom zouden we, naast een armoedegrens, niet ook een bovengrens voor vermogens instellen? VPRO Tegenlicht duikt in de wereld van het geld. Geld dat er in overvloed is, maar vastzit in de kluizen van miljonairs – terwijl het elders hárd nodig is.