Vooruitblik

Dit staat je komend seizoen te wachten bij VPRO Tegenlicht.

24 februari: Poetins waarheid volgens Peter Pomerantsev

De Brits/Russische Peter Pomerantsev werkte tien jaar lang voor de Russische televisie tijdens Poetins presidentschap, en maakte van dichtbij mee hoe het Kremlin media inzet om de Russen een gemanipuleerde waarheid voor te schotelen. Fake news. Terug in Londen ziet hij het opnieuw gebeuren. Elk land, elke politieke partij: ieder z’n eigen waarheid. De pr-machine van Poetin was slechts een voorproefje.

3 maart: Verovering van de Noordpool

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen er in de zomer waterwegen vrij. Militaire en commerciële schepen varen af en aan om grondstoffen te winnen die eerder niet te exploiteren waren. Een run van grootmachten op nikkel- en goudmijnen zet de geopolitieke verhoudingen op scherp en heeft grote gevolgen voor het leven van de Noordpoolbewoners. Een verslag in beeld, door fotografen Kadir van Lohuizen en Yuri Kozyrev.

10 maart: Exit Slotervaartziekenhuis

Sarah is nog geen twee weken bezig met haar co-schappen als het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis failliet wordt verklaard. De chaos is compleet en patiënten zijn de dupe. Met een kleine camera legt Sarah van binnenuit vast hoe het ziekenhuis op een fiasco afstevent: zorgverzekeraars, artsen, en directie proberen te redden wat te redden valt. Sarah schetst een pijnlijk maar treffend beeld van het Slotervaartziekenhuis als symbool voor de impact van marktwerking en de ontreddering van de gezondheidszorg.

17 maart: Eigen handel eerst

Trump is gek en de Brexit is een shitshow. Je leest het elke dag wel ergens. Maar wat als we de wereld eens bekijken met een andere bril op: is Trump niet gewoon een slimme zakenman? En levert de Brexit de Britten niet juist een heleboel op? Kan die nationalistische focus, zo’n ‘America first’-strategie, niet het begin zijn van een eerlijkere en gelijke samenleving?

advertentie