Tegenlicht is elke zondag om 22.05 uur te zien op NPO2.
Dit kun je de komende tijd van ons verwachten.

Op volle retouren

27 september

Voor 23.00 uur besteld, de volgende dag in huis. Online winkelen was nog nooit zo makkelijk. Door de coronacrisis kreeg het online winkelen nog een extra impuls. En als het product dat je dertig dagen mocht uitproberen toch niet zo goed bevalt, dan stuur je het toch gewoon weer gratis terug? Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die geretourneerde pakketten? VPRO Tegenlicht verkent de schaduwkanten van e-commerce en volgt het traject dat start bij de afdeling ‘retouren'.

Regie: Fleur Amesz

De post-racistische planeet

4 oktober 2020

Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? En hoe komen we tot zo’n wereld? Pioniers die dagelijks werken aan een post-racistische wereld verkennen de weg. In deze Tegenlicht-uitzending worden inzichten van diverse experts afgewisseld met de persoonlijke zoektocht van Ikenna Azuike, één van de makers van deze documentaire. Hij leest zijn kinderen voor uit het fictieve boek ‘De Post-Racistische Planeet’: een wereld die tot leven wordt gewekt met – op afro-futurisme geïnspireerde – illustraties van kunstenaar Brian Elstak.

Regie: Soraya Pol, Mette te Velde en Ikenna Azuike

De boer van de toekomst

11 oktober

De lockdown heeft laten zien hoe kwetsbaar ons wereldwijde voedselsysteem is. Tegelijkertijd staan boeren, natuurbeschermers en politiek lijnrecht tegenover elkaar. Enerzijds is Nederland als tweede exporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Anderzijds raakt de bodem uitgeput en ingeklonken. Waar zijn de nieuwe ideeën en technologieën te vinden die goed zijn voor zowel de boer als de natuur? Een verkenning door Nederland. Van stroken-landbouw tot onbemande tractoren en van agro-ecologie tot kaas zonder koeien; wat zijn de perspectieven voor de boer van de toekomst?

Regie: Rob van Hattum

Herover je data

18 oktober

Wie is de baas over onze data? Onze mobiele telefoons en smart home-toepassingen zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Dat betekent dat onze (Europese) data in handen zijn van niet-Europese multinationals. Is daar dan geen ontkomen aan? In een tijd van online surveillance, datatracking en microtargeting gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar uitwegen en oplossingen. Zowel op het niveau van individuele apparaten als op wijkniveau en in gemeenschappelijke ruimten. Het borgen van privacy en datazeggenschap moet politiek op zowel landelijk als Europees niveau worden bevochten. Tegenlicht neemt het ideaal van ‘user independence‘ onder de loep. Welke initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld?

Regie: Alexander Oey