Dit najaar gaat Tegenlicht verder met de zoektocht naar ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen. Tegenlicht is elke maand te zien op NPO 2 om 20.30. Deze onderwerpen staan dit seizoen op de planning.

Maak 't simpel

vanaf 3 september online | donderdag 7 september 20:30 NPO 2

Doet complexiteit ons de das om? Is Nederland onbestuurbaar aan het worden? Van toeslagenaffaire tot woningentekort, van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek, wordt de echte reden niet vaak genoemd: we hebben alles te complex gemaakt. VPRO Tegenlicht werpt een blik op vastgelopen dossiers. Kan het ook simpel?

De wegwerpmaatschappij

vanaf 1 oktober online | donderdag 5 oktober 20:30 NPO 2

Kunnen we transformeren van consumptiemaatschappij naar een duurzame maatschappij? In een tijdperk waarin we zuinig moeten zijn op grondstoffen en we de carbon footprint van ons leven zo laag mogelijk willen houden, geeft het geen pas om ongebreideld te willen consumeren. Iedereen wil af van de enorme verspilling die de huidige consumentenmaatschappij met zich meebrengt. In deze VPRO Tegenlicht onderzoeken we het dilemma tussen design en duurzaamheid. Kunnen designers helpen een duurzame wereld te ontwerpen, of zitten zij alleen maar in de weg?

Zingevers

vanaf 1 november online | woensdag 1 november 20.30 NPO 2

De zoektocht naar geluk en zingeving lijkt steeds essentiëler te worden. We trekken massaal naar de psycholoog, lezen zelfhulpboek na zelfhulpboek en experimenteren met microdosing. Tegelijkertijd zien we de opkomst van een nieuw evangelie: de maakbaarheid van geluk. Maar is geluk een garantie voor een zinvol leven of kun je een zinvol leven leiden en tegelijkertijd ongelukkig zijn. Kan dat naast elkaar bestaan? Weet men nog het verschil tussen geluk en betekenis?

In deze nieuwe aflevering gaat VPRO Tegenlicht langs bij mensen die op hun eigen manier op zoek gaan naar de betekenis van het leven.

Expeditie beter Nederland

vanaf 30 november online | donderdag 30 november 20.30 NPO 2

Tegenlicht gaat op expeditie naar een beter Nederland. Vraagstukken waar wij in Nederland op vastlopen, zoals de huizencrisis, de klimaatdoelen, de man-vrouw verhoudingen, worden in andere landen wél opgelost. Waar wij soms blijven hangen in eindeloze politieke beslommeringen en vastgeroeste ideeën weten ze op een aantal gebieden in het buitenland gedurfde besluiten te nemen, met spectaculaire resultaten. Hoe kunnen we leren van deze initiatieven, en die in Nederland toepassen? Hoe maken we Nederland beter in 2024?