Dit najaar gaat Tegenlicht verder met de zoektocht naar ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen. Tegenlicht is tweewekelijks op maandagavond te zien op NPO 2, afwisselend om 22.15 uur en 20.20 uur. Deze onderwerpen staan dit seizoen op de planning.

The Gender Games

vanaf 27 augustus online | maandag 29 augustus 20.25 NPO 2

Kan de topsport het voorbeeld worden van een sector waarin volledige gelijkheid bestaat? Campagnes voor gelijker salaris tussen mannelijke en vrouwelijke topsporters behalen de eerste successen. Er wordt inmiddels veel onderzoek gedaan naar inclusie en gelijkheid in de sport en veel sporters zetten zich in tegen ongelijkheid en discriminatie in de sportwereld. Maar er is nog een lange weg te gaan. Want professionele hardloopwedstrijden in de vrouwencategorie worden nog steeds beheerst door geslachtstesten, metingen van testosterongehaltes en rechtszaken.

Het geheim van ASML

vanaf 10 september online | maandag 12 september 22.15 NPO 2

Zonder dat het grote publiek het doorheeft staat in Veldhoven in Brabant het belangrijkste bedrijf voor technologische vooruitgang ter wereld. ASML. Een gewone consument heeft er niets te zoeken, maar de deur wordt er platgelopen door ministers en staatshoofden en door ceo’s van grote techbedrijven. ASML maakt de meest geavanceerde machine ter wereld: de lithografiemachine om computerchips mee te maken. En met chips als strategisch goed staat ASML met haar machine midden op het geopolitieke wereldtoneel. Wat is het geheim van ASML, en wie zijn de mensen die deze wonderlijke machine bouwen?

‘Trust Me, I’m a Journalist’

vanaf 24 september online | maandag 26 september 20.25 NPO 2

Kan een nieuwe manier van onderzoek doen het vertrouwen in de journalistiek herstellen? New York Times-journalist en tweevoudig Pulitzer-prijswinnaar Christiaan Triebert gelooft van wel. Hij maakte eerder naam als een van de leden van onderzoekscollectief Bellingcat en is een specialist in OSINT: Open Source Intelligence. Een vorm van journalistiek die gebruik maakt van informatie en bewijsvoering uit openbare bronnen – vaak letterlijk van het internet geplukt.

Samen grijs worden

vanaf 8 oktober online | maandag 10 oktober 22.15 NPO 2

Als we zo doorgaan is in 2040 een derde van de bevolking grijs, zorgbehoevend en op zoek naar een passende woonvorm. Verwacht wordt dat over het hele land, honderden bejaardentehuizen zullen sluiten.De huidige generatie ouderen zal zich niet laten wegstoppen in grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land worden kant en klare mantelzorgwoningen in tuinen getakeld als alternatief voor het oude bejaardenhuis en ontstaan alternatieven hoe we beter en langer thuis kunnen wonen.

VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen, die alternatieve woonvormen bedenken en onderzoeken hoe technologie mensen kan helpen om langer zelfstandig te wonen.

De zon is van iedereen

vanaf 22 oktober online | maandag 24 oktober 20.25 NPO 2

De zon levert in één uur evenveel energie als de hele mensheid in een jaar verbruikt. Waarom oogsten we die dan niet? Ontwerper en kunstenaar Marjan van Aubel pleit voor een solar democracy. De zon is immers van iedereen, dus laten we lampen ontwerpen en produceren die op zon werken, kleding en ramen maken die zonne-energie oogsten en een heuse ‘zonnebeweging’ beginnen. VPRO Tegenlicht gaat met Van Aubel mee op reis naar een zonnige toekomst.

De voedsel BV

vanaf 5 november online | maandag 7 november 22.15 NPO 2

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. We zijn kampioen in het verbouwen van tomaten in kassen en de grootste als het gaat om kennis en innovatie op het gebied van zaadveredeling. Ons land heeft en produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. En dat allemaal in een land waar ruimte schaars is. Waar zal het volgende decennium ons heen leiden? Meer megaboerderijen?  Verticale boerderijen in steden?  Nog meer export of gaan we meer lokaal en dierproefvrij produceren?  

Fotograaf Kadir van Lohuizen geeft een uniek en ontluisterend kijkje in de keuken van de onze voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem. 

Welkom in het Symbioceen

vanaf 19 november online | maandag 21 november 20.25 NPO 2

Het is de hoogste tijd voor een transformatie naar het Symbioceen, een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. Grondlegger van dat idee is de Australische milieufilosoof Glenn Albrecht. Zijn idee is een antwoord op het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens de natuur domineert en exploiteert. Een tijdperk met allerlei negatieve gevolgen zoals  grondstof tekorten, het klimaatprobleem en het verlies van biodiversiteit. VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar een nieuw bio-evenwicht met Glenn Albrecht, Jalila Essaïdi en Lucas De Man.

Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.