In het nieuwe jaar gaat de zoektocht naar ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen verder. De uitzendingen zullen afwisselend om 22.15 uur en 20.20 uur op NPO 2 uitgezonden worden. Deze onderwerpen staan dit seizoen op de planning.

Digitale Detox

maandag 24 januari, 22.15 uur, VPRO, NPO 2

Wat is onze eigen verantwoordelijkheid voor het vergiftigde leefklimaat van de online samenleving? Filosoof Hans Schnitzler was al kritisch op Big Tech toen iedereen nog geloofde in de heilzame wonderen van Google en Facebook. Nu zelfs de grootste techno-optimisten moeten toegeven dat de macht van Silicon Valley gevaarlijk is voor onze maatschappij is het tijd voor de volgende stap. Hoe gaan we de macht van Big Tech inperken? Met alleen strengere regels gaan we het niet redden: onze eigen digitale mentaliteit moet broodnodig veranderen.

Regie: Roland Duong

Metaleven

maandag 7 februari, 20.20 uur, VPRO, NPO 2

Hoewel we denken midden in het leven te staan en altijd in contact te zijn met de rest van de wereld, sluiten we ons ook steeds vaker af en leven we inmiddels in een volledig digitale cultuur. Zo ontmoeten we onze partner gestuurd door een algoritme, zo kopen we nieuwe spullen, zo kleden we ons aan, zo lezen we een boek. Imperfectie; koud, nat, hitte, lelijk, zwetend, stinkend, al dit menselijke ongemak is niet meer nodig. Je kan deelnemen aan het leven zonder je bloot te stellen aan echte gevaren. Alles is binnen handbereik. Maar willen we wel leven in deze metaverse? Hoe ziet ons leven er dan uit? En wat doet dat met onze vrijheid en ons mens-zijn?

Regie: Britta Hosman

NFT Mania

maandag 21 februari, 22.15 uur, VPRO, NPO 2

Wat is er aan de hand in de kunstwereld? Sommige kunstenaars ontvangen plotseling miljoenen voor hun digitale kunstwerken door de introductie van zogenaamde NFT’s. Deze ‘non-fungible tokens’ zijn een soort digitale eigendomsbewijzen die virtuele beelden verhandelbaar maken. Sinds een jaar zijn de NFTs de dure, nieuwe speeltjes van vaak jonge, anonieme verzamelaars met heel veel cryptogeld. De digitale match tussen cryptovaluta en mediakunst roept veel vragen op. Wordt hier een gehaaid piramidespel gespeeld of is er eindelijk een bron van inkomsten voor kunstenaars? En is deze hype een bubble die gaat klappen, of is de NFT onvermijdelijk in de toekomst van de kunst?

Regie: Bregtje van der Haak

De nieuwe orde

maandag 7 maart, 20.20 uur, VPRO, NPO 2

Hoe zal de geopolitiek veranderen als olie aan belang verliest en andere grondstoffen aan belang winnen? Wat zijn de nieuwe ‘strategische’ grondstoffen voor de groene transitie? En wie zal deze grondstoffen, zoals lithium, en zeldzame mineralen ontginnen? En hoe zullen de grote machtsblokken deze stoffen voor hun eigen groene transitie veiligstellen? Zet de groene transitie de geopolitieke verhoudingen compleet op zijn kop?

Regie: Mea Dols de Jong

Mobiliteit van morgen

maandag 21 maart, 22:15 uur, VPRO, NPO 2

Hoe verplaatsen we ons over tien, vijftien, twintig jaar? Welke technologieën en innovaties zullen ons dan ten dienste staan? En als we opwarming en CO2-uitstoot willen minimaliseren, hoe zouden vervoer- en transportwensen dan het best kunnen worden vervuld? Toekomstdenkers Steinbuch en Van de Weijer nemen samen met Tegenlicht innovaties onder de loep die mobiliteit voor het jaar 2040 toekomstbestendig kunnen maken.

Regie: Rob van Hattum

Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.