dit is Tegenlicht

In een wereld vol schaduwkanten, zoeken wij naar prikkelende sporen van de toekomst.

de toekomst begint bij Tegenlicht

Wat als we dieren kunnen vertalen? Wat gebeurt er achter de gesloten deuren van ASML? Hoe kijkt China naar de wereld? Wie moet Europa verdedigen? Kan houtbouw het woningtekort oplossen? Zijn robots betere verzorgers dan mensen? Hoe brengen we de natuur weer tot bloei? Kan het basisinkomen gelijkheid brengen in de samenleving? En wanneer kunnen we de wereld rondreizen op zonne-energie?

VPRO Tegenlicht maakt verhalen over de wereld van morgen. Iedere maand behandelen we een ander onderwerp. We verkennen de ideeën en innovaties van vooraanstaande denkers en doeners. We brengen pioniers in beeld die het radicaal anders willen doen en hoop bieden voor de toekomst. Dat doen we in korte video’s, artikelen, een podcast en een documentaire.

Tegenlicht is een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over wat voor toekomst we willen. In het hele land worden Meet-ups georganiseerd door en voor onze community. Hier kunnen mensen - online en offline - vragen stellen aan de makers en sprekers, en zo bijdragen aan het gesprek dat we met onze verhalen in gang willen zetten.

historie

Tegenlicht is ontstaan uit het samenvoegen van drie VPRO-programma’s: Noorderlicht, Lopende Zaken en De Nieuwe Wereld. We begonnen in september 2002 als wekelijks programma op Nederland 3, en behandelden vooral geopolitieke onderwerpen. In de eerste aflevering, getiteld ‘Frontberichten van de nieuwe oorlog', onderzochten we een jaar na de aanslag op het WTC hoe de door de VS ontketende war on terror zou uitpakken. In ‘De Wankelende Reus', een driedelige reeks uit november dat jaar, brachten we in beeld hoe de hegemonie van Amerika niet langer vanzelfsprekend is. Ons motto toen: welcome to the real world.

welcome to the real world

Maar die ‘echte wereld’ is geen onveranderlijk gegeven. Overal zijn mensen te vinden die problemen aanpakken, projecten opzetten en uitvindingen doen om de koers bij te sturen naar een schonere en eerlijkere toekomst. Mensen die worden gedreven door radicale hoop. Daarom is de afgelopen jaren onze focus verschoven van alleen maar de wereld laten zien, naar het benadrukken van haar maakbaarheid. Of het nu vrijwilligers zijn die in Letland strijden tegen desinformatie, ondernemers die groen geld verdienen, of stedelingen die de huizen van hun buren isoleren. Door hoopvolle denkers en doeners in beeld te brengen, willen we ons publiek inspireren en activeren om zelf impact te maken.

Ons uitgebreide archief is een bron van informatie voor het onderwijs. De door de NTR geproduceerde serie Tegenlicht in de klas biedt korte versies van uitzendingen geschikt voor het middelbaar onderwijs. Voor onderzoekers, studenten en iedereen die dat wil, hebben we sinds vorig jaar ook het gehele 20-jarige Tegenlicht archief ontsloten.

Dit ‘Archief van de toekomst'  gebruikt kunstmatige intelligentie om meer dan vijfhonderd uitzendingen doorzoekbaar te maken. Met behulp van algoritmes kunnen gebruikers zelf zoeken naar specifieke fragmenten, citaten en zelfs losse shots. Het archief is publiek toegankelijk via avdt.vpro.nl

Colofon

Eindredactie
Geert Rozinga
Jasper Koning

Redactie / research
William de Bruijn
Arnout Arens
Sharine Rijsenburg
Paula Witkamp
Daan Kuys
Lotte Schuengel
Tara Vierbergen
Ilija Božović
Mo Jouhri (trainee)
Chiara Lampis Temmink (stage)

Productie
Zoë de Wilde
Marie Schutgens
Koos van de Merbel
Jeroen Beumer
Regina Rijpkema
Chris Vijn
Marthe van Rijn
Nina Suijkerbuijk (stage)

Regisseurs (o.a.)
Martijn Kieft
Shuchen Tan
Britta Hosman
Kees Brouwer
Maren Merckx
Marije Meerman
Stephane Kaas
Fleur Amesz
Nirit Peled
Daan Veldhuizen
Roland Duong
Mea Dols de Jong
Nordin Lasfar
Rob van Hattum
Tomas Kaan
Kasper Verkaik
Alexander Oey
Floris-Jan van Luyn

Stem
Sarah Sylbing

Motion design & storytelling
Julia Veldman
Phoebe Paak (stage)

Neem contact met ons op

We zijn benieuwd naar uw mening over de uitzendingen en website van Tegenlicht. Heeft u opmerkingen of vragen over de uitzendingen of de site, of heeft u suggesties voor onderwerpen? Laat het ons weten via:

e-mail:
tegenlicht@vpro.nl

post:
VPRO-Tegenlicht
Postbus 11
1200 JC Hilversum

Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.