Wij zijn VPRO Tegenlicht

En we zijn hét future affairs-platform van Nederland. We houden nationale en internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven tegen het licht. We staan in de frontlinie, waar nieuwe ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. En we gaan met jou in gesprek over hoe de wereld van morgen eruit zal zien.

de toekomst begint bij Tegenlicht

Tegenlicht nestelt zich in de frontlinie, en zoekt zijn verhalen op plekken waar ideeën worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. Via niet voor de hand liggende, controversiële en tegelijkertijd gedegen analyses wil VPRO Tegenlicht zijn kijk geven op de wereld; zowel op nationale als op internationale ontwikkelingen die onze wereld in de 21ste eeuw vormgeven.

VPRO Tegenlicht is overal: op tv, online, op sociale media, tijdens Meet Ups en onze jaarlijkse pioniersverkiezing, in onze podcast Future Shock en via onze wekelijkse nieuwsbrief.

We zijn een programma zonder een vast format. Afhankelijk van het onderwerp wordt steeds een passende vorm gekozen, waardoor langere reportages uit binnen- en buitenland worden afgewisseld met uitzendingen waarbij één persoon alle ruimte krijgt zijn of haar visie op een onderwerp te geven. Online hanteren we ook diverse vormen: we schrijven, maken korte en lange video's, een podcast, interactieve verhalen en nog veel meer.

Via de wekelijkse nieuwsbrief blijven duizenden mensen op de hoogte van de uitzendingen van VPRO Tegenlicht en via sociale media als Twitter en Facebook praten nog meer mensen wekelijks fanatiek en in grote getale mee over de aflevering. Regelmatig is #tegenlicht op zondagavond trending topic op Twitter in Nederland.

Meepraten kan ook tijdens de wekelijkse Tegenlicht Meet Ups in Amsterdam, een samenwerking tussen VPRO Tegenlicht en Pakhuis de Zwijger. Daarnaast organiseren fans van het programma vele Meet Ups in het hele land (inmiddels in meer dan 40 plaatsen actief!).

Een keer per jaar zoekt Tegenlicht pioniers rondom een thema, omdat we een podium willen bieden aan vernieuwers en innovators met de meest fantastische ideeën voor de toekomst. 

Colofon

Eindredactie
Doke Romeijn
Geert Rozinga

Research
William de Bruijn
Soraya Pol
Keshia Hederman
Arnout Arens  
Olaf Oudheusden

Regisseurs
Martijn Kieft
Shuchen Tan
Nirit Peled
Geert Rozinga
Daan Veldhuizen
Britta Hosman
Roland Duong
Kees Brouwer
Mea Dols de Jong
Nordin Lasfar
Rob van Hattum
Tomas Kaan
Halil Özpamuk
Kasper Verkaik

 

Voiceover
Janine Abbring

Samensteller online
Julia Veldman
Daan Kuys

Online redactie
Tom Reijner
Fleur van der Linden (vormgevingsstagiaire)
Fleurine Brijker (vormgevingsstagiaire)
Veerle Klok (redactiestagiaire)

Productie
Marie Schutgens
Zoë de Wilde
Koos van de Merbel
Jeroen Beumer
Noortje van Baal (stage)

Community manager
Cherine Mathot

Vormgeving en motion design
Julia Veldman

Neem contact met ons op

We zijn benieuwd naar uw mening over de uitzendingen en website van Tegenlicht. Heeft u opmerkingen of vragen over de uitzendingen of de site, of heeft u suggesties voor onderwerpen? Laat het ons weten via:

e-mail:
tegenlicht@vpro.nl

post:
VPRO-Tegenlicht
Postbus 11
1200 JC Hilversum

 

Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.