“Beste kijkers. Ieder moment kan de Amerikaanse aanval beginnen. Amerika heeft echter een nederlaag geleden.”
Zo begon afgelopen dinsdagavond, kort voor het aflopen van het ultimatum aan Saddam Hoessein, de uitzending van De Tegenovergestelde Kant, het discussieprogramma van de Arabische zender Al Jazeera.

Tegenlicht zendt het debat aanstaande zondag in zijn geheel uit, als illustratie van hoe de Arabische wereld over Irak debatteert. Zo is in de Arabische wereld een serieus debat gaande over de vraag of de oorlog in Irak een laatste stuiptrekking is van wereldmacht Amerika; een geluid dat in het Westen niet vaak te horen is. Talaat Roumay, hoofdredacteur van de Egyptische krant Shaab Masriya, ziet in de recente ontwikkelingen de voorbode van een nieuwe wereldorde, waarin zich een alliantie aftekent van Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de Arabische wereld. De nederlaag die Amerika leed in de veiligheidsraad zal volgens hem de toekomstige internationale verhoudingen bepalen.

bijlage

Zijn tegenvoeter in het debat, de Soedanese deskundige internationale betrekkingen Hassan Sati meent dat Amerika de wereld nog altijd regeert volgens consequent eigenbelang, maar verwacht dat dit 'vierde rijk' uiteindelijk zal falen: "de dinosaurus die uitsterft omdat hij zich niet aanpast aan zijn omgeving." Niet de Amerikaanse overwinning op Saddam Hoessein, maar het internationale isolement van Amerika zal bepalend zijn voor de nieuwe wereldorde, aldus de gasten in De Tegenovergestelde Kant. Voor miljoenen Arabieren een verleidelijk perspectief.