Tegenlicht

Rwanda, het beloofde land

VPRO Tegenlicht ging naar het land van de duizend heuvels en zag hoe de erfenis van het verleden, de dromen over de toekomst en de realiteit van het heden er met elkaar in de knoop zijn geraakt.

In het midden van Afrika ligt Rwanda, omsloten door stille meren en fraaie bergruggen. Een land van grote schoonheid dat deze maand opnieuw de genocide herdenkt die in 1994 aan bijna één miljoen mensen het leven kostte. George Brugmans van VPRO’s Tegenlicht ging naar het land van de duizend heuvels en zag hoe de erfenis van het verleden, de dromen over de toekomst en de realiteit van het heden er met elkaar in de knoop zijn geraakt. 

 

Hoe wordt in Rwanda geprobeerd een nieuwe samenleving op te bouwen die de tragische vergissingen van het verleden weet te vermijden? Heeft het land eigenlijk wel economisch potentieel? En wat zijn de dromen van hen die het land leiden?

De president, de minister, de rechter, de ambtenaar, de soldaat, de ondernemer, de journalist en de leraar geven hun visie: stuk voor stuk voormalige vluchtelingen die na 1994, samen met honderdduizenden anderen, zijn teruggekomen om hun land opnieuw op te bouwen en aan de spiraal van geweld een eind te maken. Als geen ander weten zij wat het betekent niet op geboortegrond te kunnen leven. En als geen ander hebben zij de wil om hun droom te realiseren: een Rwanda waarin hun kinderen en kleinkinderen veilig en voorspoedig samen kunnen leven. Maar tussen droom en daad staat niet alleen het gruwelijk verleden, ook de onzekere toekomst speelt zijn rol.

Regie: George Brugmans
Research: Olaf Oudheusden
Productie: Mariska Schneider
Eindredactie: Hans Keller/Frank Wiering/Doke Romeijn