Tegenlicht

Stemmen uit het zand

Met de oorlog in Irak zijn ook de Arabische nieuwszenders in de slag om de kijker. Hoe berichten deze Arabische nieuwszenders over de oorlog in Irak en welke verschillende visies zijn in die berichtgeving te onderscheiden? Daarvan krijgen wij in het westen alleen korte fragmenten voorgeschoteld, geselecteerd door de westerse nieuwszenders. Maar waar kijkt de Arabische kijker in het Midden-Oosten en wereldwijd naar? Tegenlicht laat een compilatie zien van drie veel bekeken Arabische zenders.

Al-Jazeera is wel de meest bekende nieuwszender en marktleider, kan gezien worden als de stem van het Arabisch nationalisme.

Al Arabia is een door MBC (Saoedi-Arabië) tijdens de aanloop naar de oorlog in Irak gelanceerde 24-uurs nieuwszender, bewust als ideologische tegenhanger en concurrent van Al Jazeera. Is op 20 februari 2003 van start gegaan met Saoedisch, Koeweits en Libanees kapitaal, zendt uit vanuit Saoedi-Arabië en wint dagelijks terrein. Neemt een plaats in tussen het westen en het Arabisch nationalisme.

Al Manar zendt sinds 1991 uit vanuit Libanon, een zeer populaire zender. Opgericht om de Irenische propaganda tegenwicht te bieden en de Palestijnse onder de Israelische bezetting in beeld te brengen, als wapen tegen deze bezetting. De zender heeft correspondenten in Irak, vooral aan de Iraaks/Iraanse grens. Dit is de zender die embedded journalism heeft uitgevonden, omdat ze acties tegen Israel op de voet volgen met kleine cameraatjes en er daardoor vaak als eerste over weten te berichten. Kan gezien worden als de Islamitisch gemotiveerde stroming uit de Arabische wereld. Het budget van 100 miljoen dollar wordt verstrekt door Iran en instituten en privé-investeerders die ook Hezbolla financieel steunen. Wordt daarom ook wel de Hezbolla-zender genoemd. Al Manar is over de hele wereld te ontvangen en was tot voor kort de enige concurrent van Al-Jazeera.