Tegenlicht

Checkpoint

Checkpoint geeft een schrijnende impressie van de dagelijkse confrontatie tussen Israëlische soldaten en Palestijnen bij de vele checkpoints in de bezette gebieden.

Elke dag worden duizenden Palestijnen gedwongen zich een weg te banen via de meer dan tweehonderd wegversperringen die door Israël zijn aangebracht. Ze willen naar een ander dorp, moeten een ziek kind naar het ziekenhuis brengen, hebben een belangrijke vergadering aan de andere zijde, of gaan gewoon naar hun werk.

De wegversperringen zijn ongevraagd de ontmoetingsplek voor de twee partijen in het Midden-Oosten conflict geworden, met eigen regels en wetten. Meer dan twee jaar en vaak lange dagen, filmde Shamir de microkosmos die bij de checkpoints is ontstaan. Aan Palestijnse zijde zien we haarscherp het gebrek aan bewegingsvrijheid en de vernedering die men keer op keer moet doorstaan. Aan de andere kant lijkt het publieke optreden van het individu bepaald door de nagenoeg onbegrensde macht van de staat Israël. Jonge soldaten, nauwelijks volwassen, zien zich vaak geconfronteerd met onmogelijke situaties. Beide zijden van de wegversperringen kennen slachtoffers, zo toont Checkpoint.

Regie: Yoav Shamir
Eindredactie: Roel van Broekhoven, Doke Romeijn en Frank Wiering