Tegenlicht

Cuba na Castro

Tegenlicht inventariseert de scenario's die men in Miami voor het Cuba na Castro voor ogen heeft en wat de mogelijke gevolgen zullen zijn voor het eiland en zijn bewoners.

In Miami is het grote aftellen begonnen. De Cubanen die in de afgelopen 45 jaar gevlucht zijn voor het socialistische experiment geloven er weer in. Het momentum is daar, of in elk geval dichtbij, zo hopen de ballingen in Miami. Cuba zal weer snel kunnen worden teruggenomen en opgebouwd, van communistische heilstaat tot Caribisch investeringsparadijs.

In Miami, de plek waar 1,2 miljoen Cubaanse ballingen wonen, staan de Cubaanse organisaties, bedrijven en personen klaar voor de periode na Castro. Tegenlicht inventariseert de scenario's die men in Miami voor het Cuba na Castro voor ogen heeft en wat de mogelijke gevolgen zullen zijn voor het eiland en zijn bewoners.

bijlage

Fidel Castro kwam 31 december 1959 aan de macht in Cuba. Onteigeningen, nationalisatie van de industrie en het vertrek van meer dan twee en een half miljoen Cubanen volgden. Maar ook de opbouw van gezondheidszorg en onderwijs, en een voortdurende strijd om van Cuba de communistische heilstaat te maken.

Nu, vijfenveertig jaar later, is Fidel Castro nog altijd aan de macht. De Cubanen zijn moe en teleurgesteld. De grote woorden zijn nauwelijks waargemaakt en voor de meesten is het land verworden tot een ideologische zeepbel. Het leven is zwaar, en werken wordt uitzonderlijk slecht betaald. Iedereen die maar enigszins de kans krijgt verlaat het eiland om ergens anders het beloofde ideaal zelf te kunnen verwezenlijken. Vooral naar Miami, het ware paradijs. Daar ligt voor veel Cubanen het toekomstige Cuba.

Tegenlicht schetst aan de hand van interviews met onder anderen Mark Falcoff, schrijver van het boek Cuba, the morning after, Jaime Suchlicki van het Bacardi-huis, Manuel Cutillas van de familie Bacardi, Nazario Sargen van Alpha 66 en de Cubaanse oppositieleider Vladimiro Roca welke toekomst Cuba te wachten staat.

Regie/research: Gijs Meyer Swantee/Doke Romeijn
Productie: Nicoline Tania
Eindredactie: Roel van Broekhoven/Hans Keller/Doke Romeijn