Tegenlicht

De reddende engel

Tegenlicht kijkt mee achter de schermen van de zegetocht die Jonker als een moderne generaal Patton door ons land maakt. Politie, politiek, hulpverleners: allemaal komen ze bij hem op audiëntie.

Na jaren van een zachtaardige en persoonlijke aanpak van jeugdige criminelen in Nederland lijkt het tij nu te keren. Voorop in de nieuwe aanpak opereert de controversiële directeur Arjen Jonker van Rijksinrichting Den Engh. Nederland moet áf van de begrijpende hulpverlenersmentaliteit en respect, orde en gezag dienen hersteld te worden, zo vindt hij. Jonker en zijn team zorgen voor de heropvoeding van onze jongste criminelen waarin ze de individualiteit van de jongere ondergeschikt maken aan het groepsproces. Daarnaast laat hij een nieuw licht schijnen op integratieproblematiek. Tegenlicht keek mee achter de schermen van de zoektocht die Jonker als een moderne generaal Patton door ons land maakt.

Tegenlicht kijkt mee achter de schermen van de zegetocht die Jonker als een moderne generaal Patton door ons land maakt. Politie, politiek, hulpverleners: allemaal komen ze bij hem op audiëntie. 'Laatst was ik met een politiepatrouille mee op Kanaleneiland. Staan er een paar Marokkanen op een parkeerterrein, duidelijk te wachten om te gaan inbreken. 'Alles kits?’ zegt die agent tegen die jongens. Ik zeg: 'Alles kits??? Aánspreken, wégsturen. Je orde en gezag herstellen! Geen naamkaartjes uitdelen. En nooit lachen als je ze de hand schudt'.

Regie: Sarah Vos
Samenstelling: Roel van Broekhoven
Productie: Nicoline Tania
Eindredactie: Hans Keller, Doke Romeijn, Roel van Broekhoven, Frank Wiering.