Tegenlicht

De weg naar het Kremlin

In het licht van de onvermijdelijke herverkiezing van Poetin kijkt Tegenlicht terug op diens greep naar de macht vier jaar geleden. De bomaanslagen op twee flatgebouwen in Moskou zorgden in die tijd voor het creëren van een soort noodtoestand, waarin Poetin naar voren werd geschoven als sterke man. Poetin wist binnen een kwartier wie de daders van de aanslag waren: Tsjetsjeense terroristen. En zijn oplossing was een nieuwe oorlog te beginnen.

De inmiddels geëmigreerde oligarch Boris Berezovski liet een film "Attacks made in Russia, all roads lead to the Kremlin" maken op basis van zijn vermoeden dat Poetin en de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB zelf achter de explosies zaten. De voormalige FSB-officier Alexander Litvinenko, ook gevlucht, schreef een boek met dezelfde strekking. En de onder dramatische omstandigheden vertrokken Rybkin, die zijn campagne voor het presidentschap vanuit Londen zal voortzetten, heeft ook zo zijn vermoedens.

Documentairemaker Jos de Putter spreekt met Berezovski, Litvinenko en Rybkin en toont fragmenten uit voornoemde film. Verder proeft Masja Novikova in Moskou de sfeer en volgt ze de verkiezingscampagne van de enig overgebleven liberale kandidaat Irina Hakamada. Hakamada lijkt een volslagen kansloze en eenzame strijd te voeren voor een transparante democratie.

Regie: Jos de Putter en Masja Novikova
Research: Henneke Hagen
Productie: Mariska Schneider
Eindredactie: Roel van Broekhoven/Hans Keller/Doke Romeijn