Tegenlicht

De zaak Milosevic vervolgd

Vorig jaar maakte programmamaker Jos de Putter voor Tegenlicht het opmerkelijke tweeluik "De zaak Milosevic", over de rechtszaak tegen Milosevic. De Putter bleef het niet onomstreden proces volgen en maakte een vervolg op de eerdere films. In "De zaak Milosevic vervolgd" is de verdediging aan zet. Het oordeel over de voormalige president van Joegoslavië lijkt nog steeds unaniem: Milosevic is schuldig en zal zich moeten verantwoorden voor zijn daden. Maar hoe sterk is de zaak?

De verdediging aan zet

De Putter spreekt in "De zaak Milosevic vervolgd" met Branislav Tapuskovic, een van de drie ‘amici curiae’, ooit door het tribunaal aangewezen om toe te zien op een eerlijk proces. Tapuskovic schreef onlangs met zijn twee mede-amici een aanbeveling aan
het Hof om veel van de aanklachten en zeker de zware, zoals genocide en deportatie, wegens gebrek aan bewijs te laten vallen.

bijlagen

Liet het tweeluik "De zaak Milosevic" vooral de aanklagers aan het werk zien, ondertussen staan we aan de vooravond van Milosevic’ ronde. De verwachting is dat het proces in juli wordt voortgezet. In "De zaak Milosevic vervolgd" vertelt advocaat Ognanovic hoe de strategie van de verdediging van en door Milosevic er uit zal komen te zien. Verder een terugblik met de ‘highlights’ van de uitzendingen van vorig jaar (Tegenlicht 21 en 28 september 2003), aangevuld met de getuigenis van Lord Owen, die de verantwoordelijkheid van Slobodan Milosevic voor de misdaden in Bosnië betwijfelt.