Tegenlicht

Een ontmoeting met Osama Bin Laden

Hij staat bovenaan de lijst van meest gezochte terroristen: Osama Bin Laden. Maar wie is eigenlijk deze schuwe, fragiele man? In Tegenlicht een ontmoeting met mensen die hem persoonlijk kennen. Mensen die met hem gewerkt en geleefd hebben.

De documentaire toont een gedetaileerd profiel van 's werelds meest mysterieuze persoon, verteld door mensen die Bin Laden persoonlijk hebben ontmoet. Vanaf zijn vroege jeugd in Saoudi Arabië, zijn strijd met de Sovjet Unie, en de gebeurtenissen die leidden tot de aanslagen van 11/9.

Essam Deraz vocht aan de zijde van Osama Bin Laden in Afghanistan, en beschrijft Bin Ladens transformatie als zoon van een rijke zakenman tot een geharde strijdlustige persoon. Jamal Kashoggi, een voormalige vriend van Bin laden, vertelt over Osama's groeiende besef van vervreemding in zijn eigen land en de woede als hij uiteindelijk zijn land verlaat in 1991. Robert Fisk, de eerste westerse journalist die Osama heeft ontmoet, geeft een buitengewoon inzicht in de man die hem voor de bewuste aanslag van 11/9 toevertrouwde, dat hij van plan was “Amerika in een schaduw van zichzelf te veranderen”

Regie: Darren Conway
Produktie: Brook Lapping Productions
Eindredactie: Roel van Broekhoven, Hans Keller, Doke Romeijn