Tegenlicht

Enkele reis Europa

'Enkele reis Europa' onderzoekt de druk die gevoeld wordt om weg te gaan en volgt de reis van de in immigranten omgetoverde boeren.

Enkele reis Europa volgt ruim een jaar het spoor van de levens, liefdes, reizen en tragedies van een klein aantal boerenfamilies in het afgelegen dorp Budesti in Noord-Roemenie. Na de val van het communisme is werkloosheid gemeengoed in Budesti. Menigeen ziet maar één oplossing om uit de armoedige ellende te komen: werken in het rijke West-Europa. Een oplossing die ervoor zorgt dat veel inwoners van Budesti kunnen leven van het geld dat hun familieleden sturen, maar ook leidt tot torenhoge schulden, mislukte reizen, eenzaamheid. 'Enkele reis Europa' onderzoekt de druk die gevoeld wordt om weg te gaan en volgt de reis van de in immigranten omgetoverde boeren.

Gefilmd in een bijna middeleeuwse omgeving, begint de serie in de tijd van onze voorouders: de wereld van paard en wagens, dorsmachines en watermolens. Deze tuin van Eden vormt de achtergrond voor de invasie van de invloeden van de moderne wereld. Jonge mensen die de wereld van hun ouders verwerpen, die trouwen, die aangetrokken worden door een slechts gedeeltelijk begrepen moderne wereld. Enkele reis Europa toont de langzame dood van een boerencultuur die wereldoorlogen en 50 jaar communisme wist te overleven, maar niet de sensaties van een globale economie.

In deel 1 worden onder meer de broers Ion en Petru en hun vrouwen gevolgd. Ion en Maria zijn vastbesloten een nieuw bestaan in Europa op te bouwen. Zij hebben meer dan genoeg van het schamele boerenbestaan en willen hun kinderen een betere toekomst geven. Ions broer Petru is het grote voorbeeld, hij vertrok vijf jaar geleden uit Budesti. Petru verblijft aanvankelijk met zijn gezin in Parijs, totdat hij wordt opgepakt. Hij weet in Dublin te komen. Met twee banen verdient Petru een goed salaris, maar de begrafenis van zijn vader bekijkt Petru alleen in zijn flatje via de video. En met zijn vrouw en zoon die hij moest achterlaten in Parijs, is er zo nu en dan telefonisch contact. Ook Ion waagt de sprong, maar na een spannende, kostbare reis, zit Ion uiteindelijk weer bij zijn vrouw in Budesti op de bank. Een tijdje later mislukt ook de poging van zijn vrouw Maria.

Deel 2 toont de kijker het pasgetrouwde echtpaar Mihaela en Vasile. Zij werkt illegaal in Parijs, hij bewerkt samen met zijn ouders wat land in Budesti, geen van beiden lijkt gelukkig met de situatie. Voor Mihaela breken eenzame tijden aan na het vertrek van haar zusje en diens man terug naar huis.
Er zijn ook jongeren die de mogelijkheid hebben een bestaan op te bouwen in Budesti. De jonge Radu werkt in de zagerij van zijn vader. De familie geniet aanzien en de zaken gaan goed. De enige zorg die de vader van Radu heeft is het aanbrengen van een goede vrouw voor zijn zoon. Hij vindt een meisje uit het dorp, want het mag beslist geen meisje uit de stad zijn, die met wilde ideeën snel vertrokken zal zijn, zo meent Radu's vader. Radu voelt slechts vriendschap voor het gearrangeerde meisje, maar schikt zich en trouwt. Hij beseft dat als hij zich tegen de wil van zijn vader keert, hij niet de opvolger in zijn vaders bedrijf zal zijn. En dan wordt het moeilijk in Budesti.

Aankoop 2003
Regie: Angus Macqueen
Producent: Channel Four, UK
eindredactie Tegenlicht: Roel van Broekhoven, Doke Romeijn, Frank Wiering