Tegenlicht

Mijn vriend de burgemeester

Hans Fels reisde voor Tegenlicht af naar Haiti, om daar zijn vriend Rassoul Labuchin, burgemeester van Port-au-Prince, te ontmoeten en de gebeurtenissen te volgen.

In 1994 gloorde er hoop voor de bevolking van Haiti, die met de komst van Jean Bertrand Aristide als nieuwe leider, een einde zagen komen aan de dictatuur van 'Papa en Baby Doc' Duvalier. Inmiddels is Aristide (onder grote internationale druk) opgestapt en heeft hij zijn ballingsoord in de Centraal-Afrikaanse Republiek verlaten voor een bezoek aan Jamaica. Aristide zelf zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude, diefstal en nog veel meer. Hans Fels reisde voor Tegenlicht af naar Haiti, om daar zijn vriend Rassoul Labuchin, burgemeester van Port-au-Prince, te ontmoeten en de gebeurtenissen te volgen.

bijlage

Vijfentwintig jaar geleden, tijdens het schrikbewind van Baby-Doc, maakte cineast Hans Fels deel uit van een filmploeg die op Haiti de eerste Frans-Creoolse speelfilm van het eiland opnam. De film Anita werd geschreven en geregisseerd door de Haitiaanse dichter Rassoul Labuchin. De film probeerde, verstopt in een sprookje, het werkelijke leven van de Haitianen in beeld te brengen. Dit 'sprookje' bracht Labuchin in grote moeilijkheden. Hij en andere leden van de crew en cast werden gearresteerd en belandden in het meest gunstige geval in ballingschap. Toen Jean Bertrand Aristide in 1994 met hulp van de Amerikanen aan de macht kwam, keerde Rassoul Labuchin terug naar Haiti. Niet lang daarna benoemde Aristide hem tot burgemeester van Port-au-Prince.

De huidige onrust op Haiti was voor Hans Fels, die altijd contact met Labuchin is blijven onderhouden, reden om voor Tegenlicht naar Port-au-Prince af te reizen. Daar ontmoette hij zijn vriend in een nieuwe gedaante, de gedaante van een politicus. Een politicus die door zijn vriendschap met president Jean Bertrand Aristide een onzekere toekomst tegemoet ging.
In Port-au-Prince volgt Fels de dichter-politicus, die ondanks tegenwind en een dreigende nieuwe ballingschap blijft dromen van een wonderschone toekomst voor zijn eiland.

Regie: Hans Fels
Productie: Karin Spiegel/Madeleine Somer
Eindredactie: Roel van Broekhoven/Hans Keller/Doke Romeijn