Dagboek van een VN-diplomaat

Dagboek van een VN-diplomaat

Het conflict in Darfur, Sudan is sinds begin vorig jaar hevig opgelaaid. Meer dan vijftigduizend doden zijn er gevallen en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.Tegenlicht volgt de speciale vertegenwoordiger voor Sudan van de VN: Jan Pronk.

In Rwanda en Somalië waren de VN en met haar de internationale gemeenschap te laat en niet in staat grote crises en genocide op het Afrikaanse continent te voorkomen. Het lijkt erop dat ook in Darfur de VN te laat reageren.

Jan Pronk wordt op 21 juni 2004 als speciale vertegenwoordiger voor Sudan van Secretaris-Generaal Kofi Annan aangesteld. Namens de Secretaris-Generaal wordt hij afgevaardigd om te onderzoeken, te rapporteren en een oplossing te vinden voor het gruwelijke probleem in Darfur.

Shu Chen Tan volgt voor Tegenlicht Jan Pronk op de voet tijdens de belangrijkste twee weken van zijn opdracht en kijkt over zijn schouder mee naar het probleem. We zien hoe Jan Pronk wordt geconfronteerd met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het VN-systeem. En hoe hij al snel een pion wordt in de internationale machtspolitiek.

Zullen de VN eindelijk in staat zijn verdere wreedheden en genocide in Sudan te voorkomen, of zijn de VN opnieuw te laat?