Tegenlicht

Het kindsdeel

In Tegenlicht spreken kinderen in de leeftijd van 10 tot 45 jaar over de door hen gevoelde gevolgen van de echtscheiding van hun ouders.

Scheiden is steeds gewoner maar toch is de schade die kinderen daardoor ondervinden steeds ernstiger. Dat stellen de gezinssociologen Spruyt en De Hoog. Vooral het doorruziën na een scheiding veroorzaakt vermijd- en verwijtbare schade, zo stellen de onderzoekers. De toegenomen schade verklaren ze uit het feit dat de moderne gezinnen meer gesloten zijn geworden terwijl de samenleving steeds opener wordt. Minder familiebemoeienis, minder steun en correctie door de omgeving, kerk, huisarts of buurt.

Volgens gezinsonderzoeker Ed Spruyt is jaarlijks 10 a 15% van de scheidingen ernstig traumatiserend voor de vier- tot vijfduizend betrokken kinderen. Omdat deze vorm van ‘kindermishandeling’ zich over jaren uitstrekt en er elk jaar nieuwe slachtoffers zijn, vormen deze kinderen waarschijnlijk de grootste specifieke groep slachtoffers van geestelijke kindermishandeling

In Tegenlicht spreken kinderen in de leeftijd van 10 tot 45 jaar over de door hen gevoelde gevolgen van de echtscheiding van hun ouders. Het Kindsdeel werd uitgezonden aan de vooravond van een Net3 week over kindermishandeling, getiteld Geheim geweld In de week van 14 tot 21 november hebben een groot aantal televisieprogramma’s, verschillende radioprogramma’s en een speciale website aandacht besteed aan oorzaken, omstandigheden en gevolgen van kindermishandeling.