Tegenlicht

Tippelen in Teheran

Regisseur Nahid Persson ontvluchtte 17 jaar geleden Iran. Toen zij enkele jaren geleden Iran weer bezocht, was zij verbijsterd over de chaos in haar land, de wijdverspreide prostitutie en het immense drugsgebruik. In haar film Tippelen in Teheran volgt zij twee vrouwen, Minna en Fariba, beiden prostituee en drugsverslaafd, in hun dagelijkse leven.

Voor Minna en Fariba is het schipperen op alle terreinen. Het leven in een maatschappij waar de rechten van vrouwen weinig voorstellen is op zich al moeilijk, maar bijna onmogelijk voor hen die de straat op gaan op zoek naar mannen. De dubbele moraal viert hoogtij. Prostitutie en echtbreken is in Iran verboden, maar tegelijkertijd is prostitutie aan de orde van de dag. En elke dag moeten de vrouwen de keuze maken of zij hun jonge kinderen alleen thuislaten of hen meenemen terwijl zij sex hebben met hun klanten.

bijlage

Veel klanten weten gebruik te maken van de vrouwen zonder de islamitische wet te overtreden. Ze sluiten een door de islam toegestaan tijdelijk huwelijk, een zogenaamde 'sighe'. Zo'n tijdelijk huwelijk kan vijftig jaar duren, maar ook twee uur. Fariba sluit een dergelijk huwelijk met buurman Habib. De buurman beschouwt deze 'sighe' als een goede daad van Allah, om zo voor arme vrouwen te zorgen. Het lukt Fariba in de zes maanden van dit huwelijk van de drugs en prostitutie af te komen, maar de keerzijde is dat de buurman haar niet meer naar buiten laat gaan.

Het verhaal van Minna en Fariba vertelt het verhaal van Iran, een patriarchale samenleving waarin religieuze restricties bepalend zijn, meisjes en vrouwen rechteloos zijn, en er sprake is van ingrijpend sociaal en economisch verval.

Dit programma werd eerder uitgezonden op 9 januari van dit jaar.

Regie: Nahid Persson
Bewerking: Gijs M. Swantee
Eindredactie: Marije Meerman/Doke Romeijn/Frank Wiering