Tegenlicht

Femmes fatales

'Vrouwen zijn de gelijken van mannen. Of zoals de profeet zei: Goede mannen eren vrouwen en alleen slechte mannen beledigen hen.' (Mohammed VI, Koning van Marokko)

Wat is er aan de hand in Marokko? Onder leiding van de jonge ambitieuze koning Mohammed VI vindt in dit land 'een kleine revolutie' plaats. Marokko moderniseert en democratiseert in rap tempo en de verbetering van de positie van de vrouw heeft voor Mohammed VI de hoogste prioriteit. Een nieuwe familiewet geeft vrouwen veel meer rechten en ook in het strafrecht en arbeidsrecht is de gelijkheid van mannen en vrouwen doorgevoerd. In het parlement zitten inmiddels 35 vrouwen en in het hele land is een sterke toename van vrouwen in invloedrijke functies te zien.

bijlage

Wie zijn deze 'nieuwe vrouwen' met macht en invloed? Tegenlicht ging naar Marokko en portretteerde een voorhoede van hoogopgeleide dames met uitstekende papieren en volle agenda's: een bankier in Casablanca (Nezha Hayat), de directeur van een betonbedrijf in Fez (Leila Bennis) en de eerste twee vrouwelijke burgemeesters in de geschiedenis van Marokko, één op het platteland van de midden-Atlas (Khadija Oulbacha) en de ander in de toeristenplaats Essaouira (Asma Chaabi). Ook was Tegenlicht te gast bij de rumoerige redactie van Nissae al Magreb, het populaire tijdschrift voor jonge vrouwen in Marokko en sprak er met eindredacteur Leila Benyassine.

Tegenlicht over vrouwen in de voorste linies van het nieuwe Marokko. Hoe kijken zij aan tegen werk, religie, en kinderen? Wat vinden ze eigenlijk van mannen? En hoe organiseren zij hun tijd? Een kennismaking met nieuwe rolmodellen in Marokko.

Regie: Bregtje van der Haak
Research: Fatima Zahiri/Hassnae Bouazza/Jacqueline Hassink
Eindredactie: Doke Romeijn/Frank Wiering