Tegenlicht

Agenda 2007

Anders dan gebruikelijk heeft de Tegenlicht van Nieuwjaarsavond 2007 de vorm van een magazine. Wat gaat er volgens ons zoal spelen in het komende jaar? Met Felix Rottenberg als moderator presenteert de redactie 'work in progress': capita selecta uit de komende episodes, voor zover daar nu al aan wordt gewerkt:

- De kwestie van de moord op Alexander Litvinenko lijkt op het eerste gezicht een soort James Bond meets John LeCarré meets 'The Russian Spy and I'. Maar wat aandoet als een spionagethriller krijgt heel menselijke dimensies in een gesprek met de vader van Litvinenko. Regisseur Jos de Putter maakte met dit exclusieve interview (gedaan in de week voor Kerst) een bijzonder vervolg op zijn eerdere film 'De Weg naar het Kremlin'. In die documentaire werd naar Rusland gekeken door de ogen van een aantal emigranten in Londen, die hun kritiek op Vladimir Poetin destijds al niet onder stoelen of banken staken.

- Nederland worstelt met zijn identiteit: 'wie zijn wij', ' waar horen wij bij' en wat betekent Nederlanderschap? Het zijn deze vragen die in het integratiedebat steeds vaker en luider gesteld worden. Er lijkt behoefte aan eenduidig houvast terwijl de werkelijkheid om ons heen juist steeds veelvormiger wordt. Tijd om de zaken eens goed op een rijtje te zetten door te praten met hoogleraar Pauline Meurs van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), 's lands prestigieuze denktank, die dit jaar haar rapport over de vorming van identiteiten zal publiceren. En door te kijken naar een korte clip van een uitzending van Tegenlicht waarin door persoonlijke verhalen van jonge mensen met een 'andere' culturele achtergrond en werkzaam in het leger, de contouren van een nieuwe mentaliteit en een nieuw soort burgerschap geschetst worden.

- hét thema voor het komend jaar: religie! We geloven weer. En juist tegen dat opnieuw oprukkende verschijnsel heeft Richard Dawkins, de beroemde evolutiebioloog uit Oxford, de handschoen opgenomen. Hij deed het al in zijn boek 'The God Delusion', en nu bespreken we hem met speciale gast dichter/theoloog Huub Oosterhuis. Voor de Tegenlicht-camera doet Richard Dawkins een oproep aan alle atheïsten van de wereld: kom a.u.b. uit de kast, voordat de geloofsfundamentalisten alles overnemen!

- recente ontwikkelingen maken het onontkoombaar: in maart presenteert Tegenlicht een reeks uitzendingen over Israël en het Midden-Oosten. In deel 1 aandacht voor de macht van de Israël lobby in de VS; deel 2 stelt de verslaggeving in het conflict Israël-Palestina centraal; deel 3 voert ons wellicht naar Iran voor een portret van de zedenpolitie, en deel 4 zou de toekomst van het Midden-Oosten kunnen schetsen. In de Nieuwjaarseditie alvast een gesprek met voormalig Midden-Oosten correspondent en schrijver Joris Luyendijk, die deel 2 voor zijn rekening zal nemen.

- Tofik Dibi, Nederlands jongste Tweede Kamerlid, hoorde van jongs af aan: wie als dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Hij trok er zich niets van aan en meldde zich afgelopen september op het partijcongres van Groen Links. Dibi belandde pardoes op nummer zeven van de kieslijst. Hij wil vooral het voorbeeld zijn voor de Marokkaanse jeugd in de grote steden en ze laten zien dat met politieke macht en een kwartje in je zak wel degelijk iets te veranderen valt. Is Tofik Dibi de nieuwe voorhoede van allochtoon Nederland?