In Tegenlicht het aangrijpende verslag van de gang van zaken in het belangrijkste Amerikaans militair hospitaal in Irak. In de zwaarbewaakte groene zone in Baghdad worden dagelijks tientallen –zwaargewonde - Amerikaanse soldaten binnen gebracht. Artsen, verplegers en priesters proberen de voortdurende stroom aan gewonde soldaten te behandelen, in leven te houden en bij te staan.

Maar er lijkt geen einde te komen aan het uitputtende gevecht van doktoren en verplegers tegen de horror van de oorlog. Veel van de ernstige verwondingen worden veroorzaakt door de talloze zelfgemaakte explosieven- IED's :improvised explosive devices- onder meer langs de kant van de 'gevaarlijkste weg ter wereld: Road Irish'.

In Baghdad ER een rauw en ongecensureerd beeld van de wérkelijke schade van de oorlog. Want zoals een verpleegkundige uit de OK in Baghdad zegt: "zelfs als je het geluk hebt om lichamelijk ongedeerd naar huis terug te gaan, als je niet leert omgaan met ál de aspecten van de oorlog, dan ga je uiteindelijk van binnen kapot."

Regie: Jon Alpert / Matthew O’Neill
Productie: Madeleine Somers, Karin Spiegel, Nicoline Tania
Eindredactie: Roel van Broekhoven, Jos de Putter