Tegenlicht

In memoriam: Aleksander Litvinenko


Wat begon als een mogelijke voedselvergiftiging liep binnen enkele weken uit op een wreed spektakel met enorme politieke proporties; Aleksander Litvinenko, voormalig lid van de Russische geheime dienst stierf in november in zijn woonplaats Londen als gevolg van een vergiftiging met radioactief materiaal.

Inmiddels probeert Scotland Yard in Moskou de toedracht en de opdrachtgevers van de moord te achterhalen. De Russen eisen op hun beurt uitlevering van de naar Londen gevluchte steenrijke zakenman Boris Berezovski en de Tsjetsjeense president in ballingschap Ahmed Zakayev, die zij van de moord beschuldigen.

In 2004 vertelde Aleksander Litvinenko zijn levensverhaal aan documentairemaker Jos de Putter. Het is een woest verhaal vol complotten, aanslagen en verdachtmakingen. Litvinenko spreekt over zijn tijd bij de geheime dienst, over zijn ervaringen in Tsjetsjenië en vooral over de serie bomaanslagen op Russisch grondgebied die leidden tot de machtsgreep van Vladimir Poetin. Volgens Litvinenko waren die aanslagen dat het werk van de geheime dienst.

Na de begrafenis van Litvinenko in december 2006 sprak De Putter in Londen met Litvinenko's vader Walter, met de Tsjetsjeense leider en beste vriend van Litvinenko Ahmed Zakayev en met de vooraanstaande Russische balling Vladimir Bukovsky, tevens vriend van Litvinenko.

Het resultaat is een 50 minuten portret van een ex-spion die door zijn dood wereldberoemd werd.

Regie: Jos de Putter & Masja Novikova
Productie: Miriam Bos
Eindredactie: Doke Romeijn, Roel van Broekhoven