Tegenlicht

Videoletters

In Tegenlicht een selectie uit de 'Videoletters' die Katarina Rejger en Eric van den Broek maakten met mensen uit voormalig Joegoslavië.

Oude wonden doen de dialoog verstommen. Na jarenlange etnische spanningen op de Balkan en een oorlog die de aandacht van de hele wereld vasthield, is het contact tussen de bevolkingsgroepen alleen maar moeilijker geworden. De makers van 'Videoletters' hebben het onmogelijke waargemaakt: mensen die elkaar soms twaalf jaar lang niet durfden te spreken, kijken naar elkaars boodschappen in beeld.

Nu de Albanese Kosovaren aandringen op het snel beëindigen van het VN bestuur in hun land, kunnen we zien hoe de Serviër Velimir, contact zoekt met zijn Albanese oud-werknemers. Als directeur van een cementfabriek werd Velimir onder het bewind van Milosevic ontslagen omdat hij het in een open brief voor de Albanezen had opgenomen.

De veertiendelige serie 'Videoletters' werd al uitgezonden in de zeven landen waarin de Balkan na de oorlog is verdeeld; voor het eerst keken de vijanden van weleer met miljoenen tegelijk naar één programma.