Tegenlicht

De nieuwe investeerder

Moderne roofridders, sprinkhanen, uitzuigers, slopers, strippers. De minder aardige benamingen van hedge funds (hefboomfondsen) buitelden over elkaar eind deze zomer toen na actie van een klein maar agressief hedge fund opnieuw een toonaangevende Nederlandse kampioen werd opgekocht, ABN-Amro deze keer. De hedge funds zouden Nederland uitverkopen met maar één doel voor ogen: cashen, en wel zo snel mogelijk.

Maar in hoeverre is deze negatieve benadering terecht? Niet ieder hedge fund is agressief, activistisch, of uit op een zo groot mogelijke winst tegen een even zo hoog risico. En wat doen hedge funds eigenlijk? De bedragen die in de wereld van de hedge funds omgaan zijn gigantisch, eind vorig jaar beheerde de wereldwijde hedge fundsindustrie meer dan twee biljoen (2000 miljard) dollar. Wat doen ze met dit geld? Tegenlicht ging op onderzoek uit.

Kees Brouwer en Gijs Meyer Swantee kregen als eerste cameraploeg toegang tot een hedge fund. Antaurus, het snelst groeiende hedge fund van Nederland, gaf hen toestemming om de directeuren drie maanden lang te volgen. Het vertrouwen was wederzijds: op zijn beurt kreeg Antaurus 50 duizend euro van de VPRO om te beleggen. Opdat Tegenlicht met gevaar voor eigen portemonnee licht kan werpen op de handel en wandel van dit hedge fund.

bijlagen

Ruim een jaar geleden zegden Michael Kembel, Marc Langeveld, Etienne Platte en Arjan Sweere hun dikbetaalde banen als bankier op en begonnen Antaurus. Het doel: een mooi rendement met een laag risico. De weg: winst maken door het met deels geleend geld gelijktijdig kopen en verkopen van aandelen van vooral kleinere bedrijven die nog niet door de rest van de markt zijn ontdekt.

Vanuit hun kantoor op de zevende verdieping aan de Amsterdamse Zuidas kijken de vier dertigers uit op de inmiddels verkochte ABN-Amro Bank, waar een van hen zijn carrière begon. De stemming is goed, ze liggen op koers; een jaar nadat Antaurus van start ging is het vermogen dat zij beheren gegroeid van 5,2 miljoen euro naar 30 miljoen, een rendement van netto 14 procent. Maar daarmee zijn ze er niet. Over vier jaar wil het viertal honderd miljoen euro in beheer hebben. De vooruitzichten zijn gunstig: op dit moment zit nog geen 5 procent van het belegde vermogen in Nederland in hedge funds maar in de VS is dat percentage in snel tempo gestegen naar 25 procent.

Regie: Kees Brouwer
Research: Gijs Meyer Swantee
Produktie: Miriam Bos