Tegenlicht

Rising Gulf

In het derde deel van de serie De Omgekeerde Wereld richt Tegenlicht de blik op de golfstaten Dubai en Abu Dhabi. Hier is een moderniseringsproces gaande dat zijn weerga niet kent. Geholpen door de hoge olieprijzen bouwt een nieuwe generatie liberale sjeiks hier met succes aan een zelfgecreëerde droom.

Nog geen veertig jaar geleden trok de bevolking van Dubai en Abu Dhabi met tenten door de woestijn, tot in 1967 de olie werd ontdekt. Sjeik bin Zayed al Nayhan, stamvader en oprichter van de Verenigde Arabische Emiraten, besloot met vooruitziende blik dat zijn land de sprong naar de moderne wereld moest maken. In hoog tempo verrezen glimmende megasteden en artificiële droomeilanden. In nog geen vijftien jaar wist Dubai zich te lanceren als toeristische hotspot van het Midden-Oosten, waar beroemdheden als Michael Jackson en David Beckham graag gezien worden.

bijlagen

Dubai ontpopte zich ook als het zakelijke en financiële centrum van de regio. Het meer behouden Abu Dhabi maakt zich met de komst van dependances van prestigieuze musea als het Amerikaanse Guggenheim en Franse Louvre op om het culturele zwaartepunt van de regio te worden. Maar met de import van de moderne wereld, liften ook westerse normen en waarden mee. Wat betekent dit voor de traditionele, van huis uit conservatieve Emirati's? Hoe combineren zij een geïmporteerde moderne Westerse levensstijl met hun traditionele, door de Islam ingegeven normen en waarden?

Tegenlicht reisde af naar Dubai en Abu Dhabi om te zien wat het betekent als een moderniseringsproces dat meestal meer dan honderd jaar vraagt, in tien jaar tijd wordt doorgevoerd.

Regie: Shuchen Tan
Research: Gijs Meyer Swantee
Productie: Judith van den Berg
Eindredactie: Jos de Putter / Doke Romeijn