Renzo Martens onderzoekt de emotionele en economische waarde van Afrika’s belangrijkste exportproduct: gefilmde armoede.

Renzo Martens stelt in zijn film Episode3- Enjoy Poverty  dat het in Afrika niet beter zal worden, dus dat de Afrikanen maar beter kunnen profiteren van hun eigen misère. Hij maakte een kunstwerk met een boodschap in neonletters: Enjoy Poverty.

bijlagen

Hiermee reisde hij door Congo en draaide een pijnlijk rondje moraal,economie en politiek, gericht op de toekomst van Afrika. Hij volgde VN-blauwhelmen, de UNHCR, Médicins Sans Frontières en anderen die aan de armoede verdienen. Hij filmde ook de ondervoede kinderen van onderbetaalde dagloners. Martens windt er geen doekjes om en laat de Afrikanen zien hoe ze zelf hun voordeel kunnen doen met hun armoede.

Waarom zouden de fotogenieke ribben van uitgehongerde kinderen voorbehouden moeten blijven aan westerse fotografen die er geld aan verdienen? De Nederlandse kunstenaar Renzo Martens werkt in Amsterdam, Brussel en Kinshasa. De afgelopen jaren voltooide hij een serie van drie films.

In zijn werk onderzoekt Martens de verhouding tussen kijken en bekeken worden. Martens wil verder gaan dan alleen registreren wat hij ziet, hij wordt zelf onderdeel van het fenomeen dat hij wil onderzoeken.

Regie: Renzo Martens
Eindredactie: Jos de Putter/Doke Romeijn/Henneke Hagen

meer zoals 'episode III: enjoy poverty'