Netwerk / Tegenlicht

Voorbij Kopenhagen

Naar aanleiding van de klimaat-top Kopenhagen, i.s.m. NCRV Netwerk en VPRO Thema, een extra lange aflevering over de toekomst van groen.

Wat kan Nederland doen als de internationale 'gemeenschap' in de komende week niet tot een (bevredigend) klimaatakkoord komt? In elk geval, en zo mogelijk versneld, doorgaan met het terugdringen van de CO2 uitstoot. Niet in de laatste plaats in ons bouwen, wonen en leven.

In een eerste samenwerking presenteren NCRV Netwerk en VPRO Tegenlicht/VPRO Thema een 83 minuten durend totaalprogramma. Met gasten uit de wereld van politiek, wetenschap en bedrijfsleven, en met reportages van Netwerk- en Tegenlicht-programmamkers die op zoek gingen naar hedendaagse en toekomstige ecoburgers, ecodorpen en ecosteden.

In de drie gedeeltes van de wereld met de meeste CO2 uitstoot (VS, EU en China) wordt het dagelijks leven getoond van hen die anno 2009 al zo klimaatvriendelijk mogelijk proberen te leven. Van 'Arcosanti', sinds 1970 het eerste eco-kampement in de woestijn van Arizona; via Schönau, het uit een burgerinitiatief voortgekomen ecodorp in Zuid-Duitsland en een ruziënde Nederlandse windmolen-gemeente naar de groots opgezette ecocity in China: Caofeidian. De groene stad met de bijnaam 'de eerste nieuwe stad van het derde millennium' zal in de toekomst tenminste 500.000 Chinese burgers en studenten huisvesten.

bijlagen

Maar hoe moeilijk is het groene leven eigenlijk? En welk systeem is het meest geschikt voor een duurzamer wereld? De basis-democratie van de groene communities, het individualisme van de duurzame burger/consument of de totalitaire aanpak van het eco-socialisme?

De Amerikaanse econoom en energiedeskundige Jeremy Rifkin pleit voor een derde Industriële Revolutie met 'power to the people'; de Duitse filosoof Peter Sloterdijk waarschuwt juist voor een 'eco-dictatuur'. Is een crisis eigenlijk wel democratisch op te lossen? Want terwijl de urgentie toeneemt blijft de cruciale vraag voorlopig onbeantwoord: wie gaat de verduurzaming aanpakken en voorfinancieren? Overheden, bedrijven of burgers?

In de studio worden de items en de vragen besproken met drie prominente gasten: voormalig milieuminister Pieter Winsemius (1942), in 2009 door Trouw en Llink verkozen tot 'de meest invloedrijke duurzame Nederlander'; duurzaam ondernemer Anne-Marie Rakhorst (1967), zakenvrouw van het jaar 2000, en directrice en oprichtster van ingenieursbureau en laboratorium 'Search'; hoogleraar Duurzame Transities Jan Rotmans (1961), initiatiefnemer van 'Urgenda' en naar eigen zeggen 'maatschappelijk gedreven wetenschapper'.

Verder wordt er in de uitzending tweemaal geschakeld met Kopenhagen (met verslaggever Wilfred Scholten van NRCV Netwerk en met Minister Jacqueline Cramer bij ' Expeditie Kopenhagen'), er is aandacht voor VPRO 'Beagle'-project (de kwestie van de gletsjers) en bureau Motivaction deed onderzoek naar hoe groen de Nederlandse burgers eigenlijk zijn.

Presentatie: Ghislaine Plag (NCRV) & Pieter van der Wielen (VPRO)
Regie & montage items VPRO: Shuchen Tan, Eugene Paashuis, Chris Kijne, Bas Roeterink
Research: William de Bruijn / Hellen van Schelven
Productie: Nicoline Tania / Judith van den Berg
Eindredactie: Peter van der Maat / Jeroen Illy (NCRV Netwerk), Hans Simonse (VPRO Thema) / Henneke Hagen (Tegenlicht)

meer zoals 'voorbij kopenhagen'