Een verhaal over het wel en wee van WikiLeaks, verteld vanuit de boezem van de beweging.

De WikiLeaks code

In Tegenlicht doet internetactivist Rop Gonggrijp uitgebreid zijn verhaal over de ware toedracht achter zijn betrokkenheid bij Wikileaks en zijn samenwerking met Assange.

Het strafrechtelijk onderzoek naar Wiki-oprichter Julian Assange door de Amerikaanse Justitie heeft, sinds vorige week, ook Nederland bereikt. In Tegenlicht doet internetactivist Rop Gonggrijp uitgebreid zijn verhaal over de ware toedracht achter zijn betrokkenheid bij Wikileaks en zijn samenwerking met Assange.

Rop Gonggrijp ontving recent een melding van Twitter waaruit bleek dat de Amerikaanse autoriteiten al zijn persoonsgegevens bij Twitter (zoals IP-adressen, accounts en woonadressen) hebben opgevraagd voor onderzoek. 

De discussie rond WikiLeaks en Julian Assange beheerst al weken de nieuwe én de oude media. Maar nog steeds zoekt iedereen naar omschrijvingen, betekenissen en duidingen voor wat WikiLeaks nou precies inhoudt. En wat het heeft veranderd. Zowel wat betreft transparantie en digitalisering van onze informatiecultuur als meer inhoudelijk in democratie en machtsverhoudingen.

bijlagen

Regisseur Shuchen Tan reisde af naar IJsland om daar te spreken met Birgitta Jonsdottir, die sinds vorige week ook door de Amerikanen op hun onderzoekslijst is gezet. Jonsdottir is behalve internet activiste ook parlementslid in IJsland, waardoor zij immuniteit geniet. Daarnaast sprak Tegenlicht met de huidige voorman van WikiLeaks, de IJslandse journalist Kristinn Hrafnsson en met de hackers Herbert Snorrason, Smari McCarthy en G. Ragnar Gudmunsson. Zij zaten samen met Assange en Jonsdottir in "de Bunker" waar de inmiddels beruchte "Collateral Murder" video geproduceerd is. Op deze video is te zien is hoe een Amerikaanse gevechtseenheid Irakese burgers doodt.

Wat is er waar van de Amerikaanse beschuldiging dat de groep rondom Assange gezien moeten worden als een cyberterroristisch netwerk, dat zich heeft beziggehouden met spionage activiteiten? In Tegenlicht het ware verhaal over een kleine groep idealisten die vanuit een huisje in IJsland de wereld op haar grondvesten deden schudden.
 
Regie: Shuchen Tan
Research: Marijntje Denters
Productie: Marie Schutgens
Einderedactie: Henneke Hagen/Jos de Putter

meer zoals 'de wikileaks code'