Black lives matter

Van hashtag tot Amerika’s grootste burgerbeweging. Een gesprek met medeoprichter Patrisse Cullors.

In 2013 werd in het Amerikaanse stadje Sanford buurtwachter George Zimmerman vrijgesproken van moord op de 17-jarige Afro-Amerikaanse Trayvon Martin. Onder de hashtag #BlackLivesMatter groeide vervolgens de strijd tegen alle vormen van geweld tegen zwarte burgers uit tot een van de grootste grassroots bewegingen in de Verenigde Staten. Een gesprek met medeoprichter Patrisse Cullors onder meer over de noodzaak tot verzet.

Na de vrijspraak van Zimmerman schreef iemand in een boze reactie op internet “Black Lives Matter”. Dit drukte voor Patrisse Cullors zo treffend uit wat er op het spel staat, dat zij er een hashtag voor zette. Binnen korte tijd ging #BlackLivesMatter viraal op sociale media.

Inmiddels reist Cullors door het land om de zwarte gemeenschap te mobiliseren en is #BlackLivesMatter uitgegroeid tot een nationale beweging. De activisten van #BlackLivesMatter verzetten zich tegen alle vormen van geweld tegen zwarte burgers, inclusief politiegeweld, etnisch profileren en onevenredig zware straffen. De met smartphones opgenomen beelden van politiegeweld in combinatie met de reacties op sociale media hebben de situatie zichtbaarder gemaakt dan ooit. #BlackLivesMatter werd een van de grootste grassroots bewegingen in de Verenigde Staten. Inmiddels bestaan er meer dan dertig lokale afdelingen die zelfstandig hun eigen acties plannen.

lees meer

Patrisse Cullors groeide op in een zwarte achterstandswijk van Los Angeles waarin (politie)geweld aan de orde van de dag was. Ze kreeg de kans om filosofie en religie te studeren aan UCLA en als sociaal werker probeert zij kindersterfte bij zwarte moeders te voorkomen. Cullors werkt nu in Seattle samen met niet-professionele zwarte acteurs aan een theateropvoering die gebaseerd is op hun eigen ervaringen met politiegeweld. Hiermee geven zij een stem aan hun verdriet en boosheid en zetten zij de opvoering in als middel om anderen te activeren.

Een gesprek met Patrisse Cullors over de strijd tegen alle vormen van geweld tegen zwarte burgers, de rol van gender en de noodzaak van verzet.

Regie: Nirit Peled
Research: Henneke Hagen
Productie: Sharon Yosef

Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.