VPRO Tegenlicht

Wij zijn het volk

Verontwaardigde Duitsers zijn boos op Angela Merkels vluchtelingenbeleid. Wie zijn deze mensen? En wat is die steeds luider klinkende stem van de voorheen zwijgende meerderheid?

Op het grootste plein in de Duitse stad Dresden demonstreren elke maandagavond duizenden boze burgers. Het zijn de aanhangers van de protestbeweging Pegida en de nieuwe politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) die vinden dat Angela Merkel hun belangen negeert. Ze zijn bang voor de komst van vluchtelingen en keren zich tegen de zogenaamde islamisering van Duitsland. ‘Wij zijn het volk’, scanderen zij.

reacties op de aflevering

In Duitsland heeft populistisch rechts zich met de nieuwe anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland definitief gemanifesteerd op het politieke speelveld. De partij heeft onlangs bij regionale verkiezingen grote winsten geboekt en vertegenwoordigt boze burgers die zich niet gehoord voelen.

bijlagen

De groeiende aanhang komt voort uit dat deel van het volk dat bang is dat vluchtelingen, aangewakkerd door het beleid van Angela Merkel, naar het welvarende deel van Europa te trekken. Gevreesd wordt dat de wereld die men kent door de komst van de vluchtelingen en de islam voorgoed zal veranderen. De boosheid richt zich op een elite die, met Angela Merkel voorop, niet naar mensen luistert en ingrijpende morele en politieke beslissingen neemt waarvoor een niet gehoorde meerderheid moet opdraaien.

In Dresden laat het volk daarom elke maandag massaal van zich horen. Wie zijn deze mensen? Wat is de steeds luider klinkende stem van de voorheen zwijgende meerderheid?

Met: Harald Gilke (gemeenteraadslid AfD Saksen), Tobias Wolf (journalist Sächsische Zeitung), Maximilian Krah (CDU-lid), Tatjana Festerling (leider Pegida) en Hans-Joachim Maaz (psychiater).

Regie: Britta Hosman
Research: Henneke Hagen                                                                                                        Productie: Marie Schutgens

meer zoals 'wij zijn het volk'

  • Elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

    Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.