zondag 10 maart, 21.05 uur, NPO2

Exit Slotervaartziekenhuis

Student Geneeskunde Sarah is bezig met haar co-schappen als het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis failliet wordt verklaard. Met een kleine camera legt zij van binnenuit vast hoe het ziekenhuis op een fiasco afstevent: artsen, verplegend personeel en directie proberen te redden wat er te redden valt.

Als het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis eind 2018 failliet gaat, is de chaos compleet. Personeel en patiënten wachten ontredderd en vergeefs op iemand die de boel in goede banen leidt. Niemand staat op. Het ziekenhuisbestuur niet, de zorgverzekeraar niet, en de politiek al helemaal niet.

meer

 • Er zijn in Nederland veel meer kleinere ziekenhuizen waar wordt gevreesd voor een faillissement. Anders gezegd: het heerst. Sarah van der Lely stelde de diagnose van binnenuit: ze was er toevallig bij als co-assistent, toen in het Slotervaartziekenhuis de paniek uitbrak. Met een kleine camera ging ze op onderzoek uit en spreekt met een ziekenhuisdirecteur, een onderzoeksjournalist, artsen, verplegers en patiënten: hoe heeft het zover kunnen komen? Is de puinhoop die het faillissement van het Slotervaartziekenhuis achterliet een uitzondering op de regel? Of is het een symptoom van marktwerking in de zorg, en zullen er nog vele puinhopen volgen?

  Met o.a.: Marcel Levi (internist, voormalig voorzitter Raad van Bestuur AMC en directeur University College Hospitals London), Peter Huijgens (hematoloog en voorzitter integraal kankercentrum Nederland), Jeroen Wester (journalist NRC Handelsblad en co-auteur De kraak van het Slotervaartziekenhuis), Marcel Soesan (internist), Lea Meents (doktersassistent), Stella Huygens (patiënt), Mieke Vink (verpleegkundige) en Sarah van der Lely (student Geneeskunde).

  Regie: Jos de Putter & Sarah van der Lely
  Research: Lucien Hordijk
  Productie: Zoe de Wilde

  meer zoals 'Exit Slotervaartziekenhuis'