De slag om het internet

Een internetprogrammeur 'off the record'

In De Slag om het Internet dit keer een exclusieve podcast met internetexpert- en programmeur Toon Toetenel. Roland Duong raakte met hem in gesprek bij de opbouw van zijn instant podcast-studio en besloot het gesprek over de toekomst van sociale media maar meteen op te nemen.

Het internet kent vele 'unsung heroes'. Briljante geesten zonder wie het internet er nooit was gekomen. Maar bescheiden als ze zijn, pakken deze internetbouwers van het eerste uur nooit het podium. 

Als we het hebben over zo’n bescheiden bouwer zonder graaimentaliteit, hebben we het over Toon Toetenel. Hij programmeerde voor tal van bedrijven, van heel groot tot heel klein. Altijd in dienst van de publieke zaak en zoveel mogelijk open source. Toetenel is volgens Duong een echte pionier, kenner en ontwerper van dit soort open source-systemen. Maar in tegenstelling tot veel andere technisch onderlegde internetters, praat Toetenel erg toegankelijk over thema's als slimme alternatieven voor Twitter en Facebook. Alleen wil hij niet graag voor camera of microfoon verschijnen.

‘Tijdens de soundcheck van mijnpodcast studio die hij hielp inrichten, kon ik het niet laten en ben met hem het gesprek begonnen over betere sociale media. Dat werd dus een waanzinnig interessant gesprek waarmee je in één klap begrijpt hoe sociale media veel beter kunnen! Ik heb toestemming gekregen om uit te zenden. Het resultaat: een exclusieve podcast over de toekomst van sociale media,’ aldus Duong.