Future Shock

Hoe ons stroomnetwerk onder hoogspanning staat

Omdat we zoveel downloaden, Netflix-streamen en elektrisch rijden verbruiken we steeds meer energie. En dat wordt dat nog veel meer. Iedereen wil zich namelijk laven aan groene stroom – want CO2-neutraal – maar is ons elektriciteitsnet daar wel op berekend?

Tom Reijner

Het lijkt zo vanzelfsprekend: je knipt het licht aan, sluit je computer aan op je adapter en zet ’s ochtends een vers kopje koffie. Maar dat is niet zo, want onze stroom staat onder hoogspanning. Omdat we zoveel downloaden, Netflix-streamen en elektrisch rijden verbruiken we namelijk steeds meer en in de energietransitie wordt dat nog veel meer. Iedereen wil zich namelijk laven aan groene stroom – want CO2-neutraal – maar is ons elektriciteitsnet daar wel op berekend?

Redacteur Tom Reijner kroop samen met Alliander-strateeg Pallas Agterberg in een Amsterdams onderstation op zoek naar de knelpunten en de uitdagingen en sprak met haar over de transitie naar duurzaam en de toekomst van ons elektriciteitsnetwerk. Want er moet nog heel wat gebeuren...