Future Shock

#33 Het bos staat op het spel

Wie is verantwoordelijk voor de toekomst van het bos, nu Staatsbosbeheer mede door bezuinigingen anders kapt? Frits van Beusekom, een van de ex-directeuren van Staatsbosbeheer, spreekt zich uit tegen de kaalslag in onze bossen.

Het bos is de laatste tijd een hot topic. Er zijn felle, dikwijls doelbewust aangestoken branden in de Amazone en Siberië, waardoor de uitgestrekte bossen flink worden uitgedund. Hoewel het dichtbevolkte Nederland in verhouding tot Brazilië en Rusland weinig bossen kent, is ook hier debat over ontbossing en onnodige houtkap door Staatsbosbeheer. Frits van Beusekom – nota bene zelf een van de ex-directeuren van die organisatie – zwengelde die discussie aan door zich krachtig uit te spreken tegen de kaalslag in onze bossen. Naar aanleiding van de Tegenlicht-uitzending In de ban van het bos trok Chris Kijne met Van Beusekom door een ‘fout’ en ‘goed’ bos.

Reactie Staatsbosbeheer op het verhaal van Van Beusekom: ‘De grootschalige houtkap waar de heer Van Beusekom het steeds over heeft, doen we al jaren niet meer. Het is daarbij goed om te vermelden dat gedurende een aantal decennia de jaarlijkse houtoogst bij Staatsbosbeheer landelijk ongeveer 300.000 m3 bedraagt. We oogsten altijd minder dan wat er jaarlijks aan hout bijgroeit.’  

Presentatie: Chris Kijne

Redactie: Tom Reijner

Eindredactie: Doke Romeijn

Productie: Olivier Schuringa

Techniek: Alfred Koster  

Abonneer je snel om niets te missen via ► Apple podcasts RSS Feed of Stitcher

Meer afleveringen