Future Shock

#44 De stad in de uitverkoop

Je ziet het voor je ogen gebeuren: grote steden veranderen in enclaves voor de rijken. Door speculatie, door het beleid van woningbouwcorporaties en gemeentes en door verwaarlozing van de sociale woningbouw stijgen de huizenprijzen tot extreme hoogte. In welke grote stad kunnen mensen met een kleine beurs straks nog wonen?

Neem Amsterdam, waar een huis nu gemiddeld een half miljoen euro kost... Mensen met lage inkomens worden de stad uitgejaagd en yuppen nemen hun plaats in. Dat verschijnsel wordt ‘gentrificatie’ genoemd. 

Ook zanger, dichter en theatermaker Massih Hutak ziet zijn geliefde Amsterdam-Noord razendsnel veranderen. Met zijn project ‘Verdedig Noord’ probeert hij samen met medebewoners het tij te keren. Hij wil groepen die vaak tegenover elkaar worden gezet, verenigen op hun gedeelde belang: betaalbare woningen, een plek om te wonen in de stad.

Massih leidt journalist Chris Kijne rond door Amsterdam-Noord. Samen verkennen zij de toekomst van dit stadsdeel tijdens een wandeling. Want hoe doe je dat, samen op de bres voor betaalbare woningen? Hoe doorbreek je de grip van speculanten op de huizenmarkt? Het voelt toch een beetje als David tegen Goliath…

Presentatie: Chris Kijne

Redactie: Tom Reijner

Eindredactie: Doke Romeijn en Bregtje van der Haak

Productie: Olivier Schuringa

Techniek: Alfred Koster  

Abonneer je snel om niets te missen via ► Apple podcasts RSS Feed of Stitcher

Meer afleveringen