Future shock

#45 Een andere kijk op alfamannen

Het aandeel van fysieke arbeid, traditioneel vaak door mannen verricht, neemt af door automatisering. Banen in de haven, in de mijnbouw en in de fabriek verdwijnen. Wat betekent dat voor het gevoel van man-zijn? Wat is een typische mannenbaan? Tom Reijner stak zijn licht op in de Amsterdamse haven, bij de mannen die olietankers en containerschepen met touwen aan de kade vastleggen.

Tegenlicht-redacteur Tom Reijner werkte mee aan de uitzending ‘Alfamannen’, waarin regisseur Nordin Lasfar een duik neemt in de ‘manosphere', een voornamelijk Amerikaanse online gemeenschap van mannen, die vinden dat de maatschappij te ver is ‘doorgefeminiseerd’. Sommigen mannen vinden dat 'de man is losgeraakt van zijn wortels' en weer 'echt man’ moet durven zijn. 

Reijner was tijdens de research voor deze aflevering van Tegenlicht vaak verbaasd over wat hij hoorde, las en zag. Hoezo ‘doorgefeminiseerd'? Vrouwen verdienen nog altijd significant minder dan mannen, toch? En in de top van bedrijven kom je ze ook niet vaak tegen. Zelf is Reijner eigenlijk nooit bezig met het onderscheid tussen mannen en vrouwen, ook omdat hij zo niet is opgevoed.

Toch is er wel degelijk iets veranderd. Spierkracht, symbool van ‘echte’ mannelijkheid, is steeds minder belangrijk in de economie. 

Presentatie & redactie: Tom Reijner

Eindredactie: Doke Romeijn en Bregtje van der Haak

Productie: Olivier Schuringa

Techniek: Alfred Koster  

Abonneer je snel om niets te missen via ► Apple podcasts RSS Feed of Stitcher

Meer afleveringen