Future shock

#46 Bas Heijne over onzekerheid in corona-tijd

Tegenlicht-redacteur Tom Reijner belde met NRC-columnist en essayist Bas Heijne om hem te vragen naar onze omgang met de onzekerheid, die de coronacrisis met zich meebrengt, en of hij verwacht dat er grote veranderingen komen na de crisis.

Bij veel mensen zorgt de coronacrisis voor grote onzekerheid. Nog los van de vraag of het coronavirus jou wel of niet zal treffen, zijn er vraagtekens over de toekomst. Heb ik straks nog wel een baan of voldoende inkomen? En breder: hoe ziet de samenleving eruit als het virus is bedwongen?

Tegenlicht-redacteur Tom Reijner belde met NRC-columnist en essayist Bas Heijne om hem te vragen naar onze omgang met die onzekerheid en of hij verwacht dat er grote veranderingen komen na de crisis. Heijne blijkt sceptisch: ‘Het kan dat dit een les voor de mensheid wordt. Maar anderen zullen juist hun autoritaire agenda willen doordrukken.’

En verder: wat betekent solidariteit in crisistijd? Een deel van de samenleving voelt zich namelijk helemaal niet aangesproken. Volgens Heijne rest in dat geval maar één ding: het handhaven van de verregaande maatregelen die door de overheid zijn opgelegd. Zodat mensen weten waar ze aan toe zijn.

Presentatie & redactie: Tom Reijner

Eindredactie: Doke Romeijn en Bregtje van der Haak

Productie: Olivier Schuringa

Techniek: Alfred Koster  

Abonneer je snel om niets te missen via ► Apple podcasts RSS Feed of Stitcher

Meer afleveringen