Future shock

#47 Datahonger in (post-)coronatijden met Marietje Schaake

Het kabinet wil twee apps inzetten om de corona-epidemie te bestrijden. Maar er zijn grote zorgen over de privacy, de data-opslag en de haast waarmee die apps worden ontwikkeld. Die zorgen heeft ook privacy-expert Marietje Schaake.

Met de corona-apps moeten we wat meer bewegingsruimte krijgen en kunnen de strenge maatregelen worden versoepeld, is het idee. Maar er zijn grote zorgen over de privacy, de data-opslag en de haast waarmee de corona-apps worden ontwikkeld.

Die zorgen heeft ook privacy-expert Marietje Schaake, als directeur internationaal beleid verbonden aan het Cyber Policy Center van de Amerikaanse Universiteit Stanford, waar ze ook doceert. Hoe kijkt zij naar deze apps?

Normaal gesproken woont Schaake tussen de techreuzen in Silicon Valley, dus aan haar ook de vraag: wat betekent deze crisis voor de positie van bedrijven als Facebook, Google en Amazon? Zeker nu we de hele dag online zitten en met elkaar Zoomen en Facetimen. De techbedrijven lijken meer dan ooit op datagoudmijntjes te zitten. Hoe zit dat precies?

Presentatie & redactie: Tom Reijner

Eindredactie: Doke Romeijn en Bregtje van der Haak

Productie: Olivier Schuringa

Techniek: Alfred Koster  

Abonneer je snel om niets te missen via ► Apple podcasts RSS Feed of Stitcher

Meer afleveringen