Gwyneth Kwai-lam Ho opgepakt

China deelt zware klap uit aan Hongkongs nieuwe helden

In Hongkong zijn woensdagnacht meer dan vijftig pro-democratie-activisten opgepakt. Het zou gaan om prominente leden van het pro-democratiekamp in de stadstaat, schrijft de krant South China Morning Post. Onder hen is onderzoeker en activist Gwyneth Kwai-lam Ho.

Tom Reijner

Gwyneth Kwai-lam Ho werkte in het verleden samen met Floris-Jan van Luyn, de regisseur van de Tegenlicht-uitzending ‘Hongkongs Nieuwe Helden’. Tijdens de daaropvolgende Meet Up sprak ze in Pakhuis de Zwijger en dit jaar interviewde Tegenlicht haar nog voor de aflevering ‘China. Alles onder controle’.

les voor de rest van de wereld

Ho strijdt samen met duizenden andere moedige jongeren al meer dan een jaar voor persvrijheid en democratie en sprak zich in de uitzending vurig uit tegen de Chinese censuur, die door corona alleen maar is verslechterd, en voorspelde meer protesten en pro-democratische onrust. ‘Wat er in Hongkong gebeurt, is een les voor de rest van de wereld,’ zei ze in de uitzending. Volgens haar zien we hoe China voet aan de grond krijgt in Europa met diverse tactieken die ze in Hongkong al hebben uitgeprobeerd. Ho: ‘De internationale gemeenschap moet krachtiger veroordelen dat China journalisten het land uitzet en zijn eigen journalisten in de cel gooit.’

En nu is ze dus zelf gearresteerd.

'De Chinese machthebbers in Beijing grijpen alles aan om meer macht over Hongkong te kunnen uitoefenen'

Zware klap voor oppositie

Met de laatste bikkelharde actie brengen de Beijing-getrouwen de oppositie een zware klap toe. Want er zijn niet alleen arrestaties. Volgens South China Morning Post werd ook het huis van oppositieleider Joshua Wong doorzocht – hij zit al een maandenlange celstraf uit – en kreeg het online magazine Stand News waar ook Gwyneth Ho voor werkte – dreigende woorden te horen.

Helemaal onverwacht komt het nieuws, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen tijd, niet. De Chinese machthebbers in Beijing grijpen alles aan om meer macht over Hongkong te kunnen uitoefenen. Er is een ‘nationale veiligheidswet’ van kracht die de nog maar beperkte democratie in Hongkong steeds meer beknot. Zo zitten er in het parlement alleen nog maar Beijing-getrouwe leden. De oppositie is volledig buitenspel gezet. Die werd al flink dwarsgezeten tijdens voorverkiezingen in juli vorig jaar; de verkiezingen zelf werden een paar maanden later uitgesteld, volgens de pro-Chinese-autoriteiten vanwege het coronavirus, maar de goede verstaander weet wel beter.