Tegenlicht Talks

Colin Crouch

Britse socioloog en politiek wetenschapper. Hij praat over het verloren vertrouwen in politiek en de opkomst van post-democratie.

Colin Crouch (1944) is een Britse socioloog en politicoloog die in 2004 het concept post-democratie introduceert. In zijn gelijknamige boek beschrijft hij hoe de maatschappij langzamerhand verandert in een zogenaamde post-democratische samenleving.

Hiermee bedoelt hij een maatschappij waarin de democratische instituties nog steeds aanwezig zijn en ook als zodanig worden gebruikt, maar die feitelijk steeds meer een lege huls worden. Volgens Crouch verdwijnt de energie van deze instituties en de wil om te innoveren uit deze centrale politieke arena richting kleinere, veelal politiek-economische kringen.

Crouch begon zijn academische carrière aan de London School of Economics in 1969. Hij gaf les aan de universiteit van Bath en aan die in Oxford. Daar was hij vijf jaar lang curator van  de Bodleian Library, een van de oudste bibliotheken van Europa. Hij was tot 2011 verbonden aan de Warwick Business School. Op dit moment is Colin Crouch vice-president voor sociale wetenschappen aan de British Academy

Zijn laatste boek verscheen in 2013 en is getiteld Making Capitalism Fit for Society. Crouch onderzoekt hierin hoe het kapitalisme moet worden aangepast om de maatschappij nog optimaal te dienen na een periode van crisis. Eerrder schreef hij The Strange Non-death of Neoliberalism. De Duitse vertaling van dit boek is beloond met de jaarlijkse prijs van de Friedrich Ebert Stiftung voor Das politische Buch. Momenteel doet Crouch een onderzoek voor de Europese Unie naar  onzekerheid en duurzaamheid op de arbeidsmarkt en sociaal beleid in Europese landen.

Interviewer: Martijn Kieft
Locatie: Oxford, Verenigd Koninkrijk
Datum: 6 maart 2014