Tegenlicht Talks

Daniel Dennett

Daniel Dennett is filosoof en schreef veelvuldig over evolutie, bewustzijn en kunstmatige intelligentie. Hij vertelt over robotevolutie en postintelligent design.

De Amerikaanse filosoof en wetenschapper Daniel Dennett (1942) is vooral bekend om zijn uitgesproken atheïsme. Hij behoort tot 'The Four Horsemen of new atheism' waar ook Richard Dawkins deel van uitmaakt. Naast zijn missie om het geheim van het menselijk bewustzijn te ontrafelen, stak Dennett ook de handen uit zijn mouwen en bouwde mee aan de robot Cog. Cog was een project van wetenschappers en filosofen aan de Massachussetts Institute of Technology (MIT) om een 'bewuste' robot te maken. Daar slaagden ze niet in, maar het project bracht wel nieuwe vragen naar voren.

De filosoof bracht zijn jeugd door in Beirut en Winchester. Dennett's vader, de tweede generatie van drie generaties Daniel C. Dennett's, werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als spion voor de Amerikaanse ambassade in Beirut. Toen hij omkwam in een onverklaard vliegtuigongeluk en alleen een legende achterliet, nam zijn vrouw Ruth Marjorie haar zoon en twee dochters mee terug naar Winchester.

Volgens Dennett lijken we als mens veel meer op robots dan we willen toegeven. Zo hebben we ons bewustzijn bij de meeste bewegingen niet eens nodig. Onze cellen en alle mechanismen binnen onze cellen zouden we robots kunnen noemen en ze zijn vaak autonomer dan we denken.

Dennett schreef verschillende boeken. Zijn meest recente boek, uitgegeven in 2013, is Intuition Pumps and Other Tools for Thinking. Hij schreef ook Breaking the Spell, Freedom Evolves, en Darwin's Dangerous Idea. Hij studeerde filosofie aan Harvard. Daarna vertrok Dennett naar Oxford om te promoveren in 1965 onder leiding van Gilbert Ryle. Dennett is sinds 1971 professor aan de University of Tufts in Medford en Sommerville, twee voorsteden van Boston, Massachussetts. Zelf woont hij in Andover, Massachusetts.

Interviewer: Rob van Hattum
Locatie: Londen, Verenigd Koninkrijk
Datum: 17 maart 2015