Tegenlicht Talks

Erik Brynjolfsson

Professor en onderzoeker aan het MIT. Co-auteur van The Second Machine Age. Hij vertelt over de invloed van robots op onze economie en maatschappij.

Erik Brynjolfsson (1962) is ervan overtuigd dat robots in de toekomst een groot deel van het menselijke arbeid gaan vervangen. Samen met Andrew McAfee heeft hij twee boeken geschreven over de impact die robots gaan hebben op onze economie en maatschappij. Drie jaar na het uitbrengen van Race Against The Machine, over hoe de digitale revolutie innovatie en productiviteit aandrijft, is hun tweede boek The Second Machine Age gepubliceerd. 

In The Second Machine Age betogen Brynjolfsson en McAfee dat technologische vooruitgang ervoor gaat zorgen dat er minder behoefte is aan menselijke arbeid. Zij vergelijken de rol van digitale innovatie met de rol die stoomkracht en elektriciteit hebben gespeeld in de eerste en tweede industriële revolutie. Het rappe tempo van digitale innovatie zorgt er volgens hun voor dat de arbeidsmarkt inkrimpt en inkomensongelijkheid verder toeneemt. Door deze veranderingen moet de mensheid anders gaan nadenken over hoeveel uur er in een werkweek gaat en welke arbeid nog door mensen wordt gedaan.

 

"We are in the early stages of the second machine age where machines not only augment our muscles but our brains"

Erik Brynjolfsson in het interview

Carrière

Naast schrijver is Erik Brynjolfsson ondernemer en academicus. Hij begon zijn academische carrière met onderzoek naar de economische rol van informatietechnologieën. In 1984 is hij is magna cum laude afgestudeerd aan Harvard en in 1991 heeft hij zijn research-doctoraat behaald aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Deze universiteit heeft hij sindsdien niet verlaten en momenteel is hij naast onderzoeker en professor, directeur van de afdeling Digital Business van het MIT. Zijn onderzoek focust zich voornamelijk op de invloed die informatietechnologie heeft op de productiviteit van bedrijven en economische markten. Tevens heeft Brynjolfsson drie ICT-bedrijven opgestart en is hij adviseur bij diverse andere bedrijven en non-profit organisaties. 

Interviewer: Shuchen Tan
Locatie: Amsterdam
Datum: 9 mei 2014